Το Facebook επιστρέφει στους χρήστες του τις “επαγγελματικές” αναρτήσεις

Το Facebook επιστρέφει στους χρήστες του τις “επαγγελματικές” αναρτήσεις

Το Facebook τερματίζει το πείραμα που έκανε, αφαιρώντας τις επαγγελματικές ειδήσεις από το NewsFeed των χρηστών του σε 6 χώρες, ύστερα από μήνες έντονης κριτικής ότι η κίνηση αυτή έδωσε ώθηση στα fake news και την παραπληροφόρηση μέσω της πλατφόρμας.

Ο Adam Mosseri, επικεφαλής του News Feed, ανακοίνωσε την αλλαγή, λέγοντας πως το πείραμα είχε παρακινηθεί από την επιμονή των χρηστών του να θέλουν να βλέπουν περισσότερα από τους φίλους τους και την οικογένειά τους και λιγότερα από τις οργανισμούς Μέσων Ενημέρωσης και επιχειρήσεις. Από τον Οκτώβριο του 2017 η εταιρεία δημιούργησε μια ξεχωριστή ροή με την ονομασία “Explore” για τις λεγόμενες δημόσιες αναρτήσεις στη Σρι Λάνκα, τη Γουατεμάλα, τη Βολιβία , την Καμπότζη, τη Σερβία και τη Σλοβακία.

Η αντίδραση από τους οργανισμούς των Μέσων Ενημέρωσης στις χώρες που εφαρμόστηκε αυτή η αλλαγή, υπήρξε άμεση. «Το Facebook δεν σκέφτεται τις συνέπειες και δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το τι συμβαίνει στις χώρες όπου κάνει αυτή τη δοκιμή», έγραψε ο Σλοβάκος δημοσιογράφος Filip Struharik ένας από τους πιο επιφανείς επικριτές του πειράματος. Τον Δεκέμβριο ο Struharik χρησιμοποίησε δεδομένα από το CrowdTangle για να δείξει ότι το πείραμα έβλαπτε τα σοβαρά Μέσα Ενημέρωσης περισσότερο από ότι τα fake news.

«Μας δώσατε την απάντηση: οι άνθρωποι δεν θέλουν δύο διαφορετικές ροές ενημερώσεων», έγραψε ο Mosseri. «Σε έρευνες, οι άνθρωποι μας είπαν ότι ήταν λιγότερο ικανοποιημένοι με τις αναρτήσεις που έβλεπαν και έχοντας δύο διαφορετικές ροές ενημερώσεων, αυτό στην πραγματικότητα δεν τους βοηθούσε να συνδεθούν με τους φίλους και την οικογένειά τους».

Ο Mosseri επίσης αναγνώρισε την κριτική ότι το Facebook είχε λειτουργήσει εντελώς χειριστικά αλλάζοντας το τοπίο των Μέσων Ενημέρωσης για 6 χώρες χωρίς προειδοποίηση ή εισήγηση.

Το τέλος αυτού του πειράματος είναι διαφορετικό από τις αλλαγές στο παγκόσμιο News Feed που εφαρμόστηκαν τον Ιανουάριο και που υποτίθεται ότι θα μειώσουν το δημόσιο περιεχόμενο και θα προωθούν «σημαίνουσες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις».

«Είμαι χαρούμενος που το Facebook θα τερματίσει αυτό το τεστ και είμαι ακόμα πιο ευχαριστημένος που το Facebook παραδέχθηκε ότι έκανε λάθη όταν δεν επικοινώνησε τη δοκιμή με σαφήνεια», έγραψε στο Twitter του ο Staruharik. «Ελπίζω το Facebook να δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει στις χώρες όπου κάνει τα πειράματά του».

Πηγή: Guardian 

Share This

Leave a Comment