Tips για social media managers που θέλουν να πάνε… διακοπές

Tips για social media managers που θέλουν να πάνε… διακοπές

Αν είστε social media manager, έχετε πιθανότατα συνηθίσει να δουλεύετε χωρίς ουσιαστικό ωράριο και ατελείωτες ώρες πάνω από τον υπολογιστή σας, κάτι που σίγουρα υπογραμμίζει το γεγονός, πως είναι απολύτως απαραίτητο ανά διαστήματα, να έχετε τη δυνατότητα για διακοπές και την ευκαιρία να επαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας. Οι καλοκαιρινές διακοπές μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τα επίπεδα του άγχους και του στρες, να καθαρίσετε το μυαλό σας και παράλληλα να δώσετε  σταδιακά μια ώθηση στη δημιουργικότητά σας όταν θα επιστρέψετε ανανεωμένοι και αναζωογονημένοι.

Το ζήτημα όμως είναι πως έχετε καταβάλει τόσο μεγάλη προσπάθεια ώστε να αναπτύξετε και να διαχειριστείτε τους λογαριασμούς των social media που έχετε υπό τον έλεγχό σας, ώστε θέλετε σίγουρα να διασφαλίσετε πως δεν θα χάσετε το μομέντουμ που καταφέρατε να χτίσετε κατά τη διάρκεια των ολιγοήμερων έστω διακοπών σας. Ευτυχώς για εσάς υπάρχουν εύκολοι και γρήγοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προετοιμάσετε την κατάσταση πριν αποχωρήσετε για διακοπές, ώστε να διασφαλίσετε πως θα συνεχίσετε να διατηρήσετε τα πράγματα στο επιθυμητό επίπεδο με τις κοινότητες των ακολούθων σας να συνεχίζουν να απολαμβάνουν απρόσκοπτα το περιεχόμενο που τους παρέχετε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Προετοιμάστε και προγραμματίστε το περιεχόμενο

Πριν φύγετε για διακοπές, είναι αποφασιστικής σημασίας να δημιουργήσετε έναν όγκο περιεχομένου, αντίστοιχο με αυτόν που δημοσιεύετε υπό κανονικές συνθήκες. Δεν θέλετε να απογοητεύσετε τους ακολούθους σας που είναι ακόμα κολλημένοι στα γραφεία τους και διατηρούν ακέραιο το ενδιαφέρον τους για όσα έχετε να τους προσφέρετε. Εφόσον δεν θα έχετε τη δυνατότητα να δημοσιεύετε αναρτήσεις με θέματα από την επικαιρότητα, ή να σχολιάζετε όσα συμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο, είναι σημαντικό να εξετάσετε το ενδεχόμενο για δημοσιεύσεις παντός καιρού, πάνω σε διαχρονικά ζητήματα και να επιμεληθείτε σχολαστικά όλο το απαραίτητο περιεχόμενο.

Αν και συνολικά συνίσταται η χρήση ενός social contend calendar σε τακτική βάση, το να δημιουργήσετε ένα για της αναρτήσεις που θα δημοσιευτούν κατά την απουσία σας, παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη και απαραίτητη διαδικασία. Εξασφαλίζοντας, πως το σχετικό περιεχόμενο θα δημοσιεύεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα διευκολυνθείτε στη διαχείριση σχετικά με το άγχος του αποχωρισμού, όταν θα αποσυνδεθείτε από τους λογαριασμούς που διατηρείτε στα social media. Θα αισθανθείτε περισσότερο άνετα και θα καταφέρετε να απολαύσετε τις διακοπές σας με το λιγότερο δυνατό άγχος.

Προετοιμάστε την ομάδα σας

Αν έχετε το προνόμιο να ηγείστε μιας ομάδας ή να είστε μέλος της και υπάρχουν συνάδελφοί σας που μπορούν να σας βοηθήσουν αποτελεσματικά κάτα το διάστημα της απουσίας σας, τότε είναι σημαντικό να αναθέσετε στον καθένα έναν μικρό αλλά απολύτως συγκεκριμένο ρόλο, σε ότι αφορά τη διαχείριση κάποιων κομματιών των social media λογαριασμών σας. Μην περιμένετε ένας αναπληρωτής να καταφέρει να ανταποκριθεί στο νέο του ρόλο, στα επίπεδα που εσείς συνήθως επιτυγχάνετε, αφού προφανώς θα έχει να εκπληρώσει και τα καθημερινά του καθήκοντα.

Από τη στιγμή όμως που εσείς έχετε φροντίσει να προγραμματίσετε προκαταβολικά τη συντριπτική έστω πλειοψηφία του περιεχομένου που θα δημοσιευτεί, η ομάδα που σας υποστηρίζει μπορεί να διαχειριστεί τις κινήσεις που απαιτούν απόκριση σε πραγματικό χρόνο, όπως το να απαντάει, να σχολιάζει ή να κάνει retweets αν μιλάμε για το Twitter, ώστε η κοινότητα των ακολούθων σας να συνεχίσει να απολαμβάνει την αμφίδρομη επικοινωνία στην οποία  την έχετε συνηθίσει.

Μην ξεχνάτε τα μικρά πράγματα

Έχετε κάνει όλα τα απαραίτητα προκειμένου να προετοιμάσετε το έδαφος για τις διακοπές σας και να μην είστε αναγκασμένος να είστε διαρκώς πάνω από τους λογαριασμούς των social media τους οποίους διαχειρίζεστε, ενώ έχετε επίσης φροντίσει να έχετε τα κατάλληλα εργαλεία και πιθανότατα και μια υποβοηθητική ομάδα ανθρώπων, να συνδράμουν κατά το διάστημα της απουσίας σας. Δεν θα πρέπει όμως να παραλείψετε και κάποια μικρά σχετικά ζητήματα, τα οποία όμως παραμένουν ιδιαίτερα σημαντικά και αξίζουν της προσοχής σας.

Ρυθμίστε τους email λογαριασμούς σας να απαντούν αυτόματα και να ενημερώνουν τους αποστολείς πως βρίσκεστε σε διακοπές. Μπορεί να φαίνεται μια μικρή και ασήμαντη λεπτομέρεια, όμως δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από το να πείθεται κάποιος ότι τον αγνοείτε εντελώς, ενώ στην πραγματικότητα είστε απλά σε διακοπές. Οι άνθρωποι πρέπει να το γνωρίζουν αυτό, ενώ είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουν και την απαραίτητη ενημέρωση για το πότε θα επιστρέψετε, αλλά και με ποιον μπορούν να έρθουν σε επαφή κατά το διάστημα της απουσίας σας, ειδικά αν το ζήτημα το οποίο τους ενδιαφέρει είναι επείγον.

Βεβαιωθείτε πως υπάρχει Wi-Fi στον προορισμό σας. Προφανώς και έχετε διαθέσιμες όλες τις εφαρμογές που θα χρειαστείτε ώστε να διαχειριστείτε τα απολύτως απαραίτητα σε ότι αφορά τους social media λογαριασμούς που διατηρείτε από την mobile συσκευή σας, αλλά χωρίς εύκολη και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε Wi-Fi, τότε διατρέχετε τον κίνδυνο να μείνετε εντελώς αποσυνδεδεμένος καθώς και να αναγκαστείτε να πληρώσετε έναν υπέρογκο λογαριασμό κινητής τηλεφωνίας να καταφύγετε αναγκαστικά εκεί για να βρείτε τρόπο να δικτυωθείτε. Μην ξεχάσετε επίσης τους φορτιστές των mobile συσκευών σας, καθώς ανάλογα και με τον προορισμό σας, είναι πιθανό να έχετε αξεπέραστα προβλήματα αν δεν το κάνετε.

Προετοιμάζοντας προκαταβολικά το περιεχόμενο, χρησιμοποιώντας ένα content calendar ώστε να προγραμματίσετε όλες τις απαραίτητες εργασίες και μένοντας οργανωμένος για κάθε πτυχή εξασφαλίζοντας πως θα έχετε πρόσβαση από μια mobile συσκευή κατά το διάστημα της απουσίας σας, δεν υπάρχει κανένας λόγος να στερηθείτε ένα ολιγοήμερο έστω διάλειμμα που θα σας επιτρέψει να γεμίσετε τις μπαταρίες σας, χωρίς να διακινδυνεύσετε στο παραμικρό την εύρυθμη παρουσία σας στα social media και να επιστρέψετε πλήρως ανανεωμένοι.

 

Share This

Leave a Comment