Social media tips για τις τουριστικές επιχειρήσεις

Social media tips για τις τουριστικές επιχειρήσεις

Τα social media αποτελούν ένα απαραίτητο εργαλείο marketing για κάθε τουριστικό brand ή προϊόν της συγκεκριμένης βιομηχανίας. Αν και στην Ελλάδα ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας, όπως συνηθίζεται να λέμε, ελάχιστες επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να αποκομίσουν τα εξαιρετικά σημαντικά οφέλη, που μπορεί να προσφέρει η κατάλληλη δραστηριοποίηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε κάθε brand που δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού. Ακολουθούν μερικά χρήσιμα social media tips:

Χρησιμοποιήστε τα social media για να παράξετε αμφίδρομες συζητήσεις με τους πελάτες σας

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν στα brands που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμό να χτίσουν σημαντικές και αποδοτικές σχέσεις με τους πελάτες τους. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα εύκολο εργαλείο που το κοινό μπορεί να χρησιμοποιήσει για να ξεκινήσει ένα διάλογο με το brand, είτε το χρησιμοποιήσει για να σχολιάσει το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της επιχείρησης, είτε να ρωτήσει σχετικά με τις τρέχουσες προσφορές, καμπάνιες και εκπτώσεις, είτε για να λάβει απαντήσεις σε κάθε είδους ταξιδιωτικές ερωτήσεις, ανάλογα πάντα με τον τομέα δραστηριοποίησης της επιχείρησης στην οποία απευθύνεται.

Τα brands πρέπει να εξασφαλίζουν πως ακούν τα αιτήματα και τις επιθυμίες των υπαρχόντων αλλά και υποψήφιων πελατών τους, πως απαντούν σε αυτά και πως καλλιεργούν το χτίσιμο σχέσεων εμπιστοσύνης με το κοινό που αλληλεπιδρά μαζί τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ενθαρρύνετε τους επιδραστικούς χρήστες και τους πελάτες σας να μοιραστούν τις ταξιδιωτικές τους εμπειρίες στα social media

Μια από τις πλέον επιτυχημένες και δημοφιλείς τάσεις στα social media, η οποία μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επωφελής για τα brands που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, είναι να ενθαρρύνει κανείς τους επιδραστικούς χρήστες, τους bloggers και τους πελάτες να μοιραστούν τις ταξιδιωτικές τους εμπειρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως για παράδειγμα το Instagram που αποτελεί ένα από τα ιδανικά μέσα για αυτό το σκοπό.

Ένα τέτοιο brand κάλεσε bloggers και κοινό να μοιραστούν την εμπειρία τους κατά τη διάρκεια ενός οδικού ταξιδιού, ζητώντας τους να βγάλουν φωτογραφίες και να παράγουν περιεχόμενο από τη δική τους μοναδική οπτική γωνία και το προσωπικό τους πρίσμα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ταυτόχρονα ενθάρρυνε τη χρήση ενός συγκεκριμένου hashtag που βοήθησε στην προώθηση της καμπάνιας και παράλληλα έκανε εύκολο να βρει και να παρακολουθήσει κανείς το ταξίδι του κοινού και την προσωπική του ματιά σε όλα τα social media που υποστηρίζουν τη χρήση των hashtags, όπως το Instagram και το Twitter. Η χρήση του hashtag κάνει ταυτόχρονα εξαιρετικά εύκολη τη συλλογή φωτογραφιών για διαγωνισμούς, ή απλά για να συγκεντρώσει διαφορετικές οπτικές του κοινού, γύρω από ανάλογες ταξιδιωτικές εμπειρίες.

Αναζητήστε την επιτυχία για το τουριστικό σας brand στο Facebook

Τα τουριστικά brands έχουν να επιλέξουν από ποικιλία μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να εκπληρώσουν τους στόχους και τη στρατηγική τους, όμως το Facebook παραμένει αναντίρρητα ένα από τα πιο επιτυχημένα κανάλια για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Το Facebook επιτρέπει στα brands να μεταφέρουν το μήνυμα που θέλουν να περάσουν στην κατάλληλη δημογραφική ομάδα και είναι προφανές πως για κάθε brand είναι αποφασιστικής σημασίας αυτό που επικοινωνούν να στοχεύει στο κοινό με το οποίο επιζητά να αλληλεπιδράσει.

Ακόμα και με μικρό προϋπολογισμό και την προώθηση συγκεκριμένων αναρτήσεων στο Facebook, μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, έχουν τη δυνατότητα επίσης να αυξήσουν δραματικά τους followers τους στο Facebook, να δημιουργήσουν υψηλότατα ποσοστά αλληλεπίδρασης στοχεύοντας σε συγκεκριμένο κοινό, να προωθήσουν διαφημίσεις και χορηγούμενες αναρτήσεις που ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του και να δουν τη στρατηγική τους να αποδίδει τα μέγιστα.

Ευθυγραμμίστε τη στρατηγική σας για τα social media με τους συνολικούς στόχους που έχετε θέσει

Οι πιο σημαντικές μετρήσεις είναι αυτές που ευθυγραμμίζονται με τους συνολικούς σκοπούς και επιχειρηματικούς σας στόχους, είτε αυτό αφορά μια συγκεκριμένη καμπάνια, είτε ολοκληρωτικά την εταιρία σας. Αν ο στόχος σας για παράδειγμα είναι να αυξήσετε την αλληλεπίδραση, τότε πρέπει προφανώς να επικεντρωθείτε σε αντίστοιχες μετρήσεις όπως τα retweets, mentions, σχόλια και shares. Αν κύριος σκοπός σας είναι η ανάπτυξη της επιχειρηματικές σας δραστηριότητας, τότε θα πρέπει να αξιολογείτε περισσότερο μετρήσεις σχετικές με τα clicks, την επισκεψιμότητα που παράγεται μέσω των social media και τα ποσοστά μετατροπής που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σας βοηθούν να πετύχετε.

Η διαχείριση των social media απαιτεί να έχετε διαθέσιμο έναν social… στρατό

Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις επιχειρήσεις του τουρισμού να καταφέρουν να χτίσουν ένα δικό τους ισχυρό στρατό στα social media. Η διαχείρισή τους απαιτεί ομαδική προσπάθεια και μια στιβαρή εσωτερική social πολιτική, αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για να παράγει κανείς πρεσβευτές του brand στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πρέπει να καταφέρετε να εμπλέξετε το σύνολο του προσωπικού, από τους managers, μέχρι αυτούς που δημιουργούν το περιεχόμενο και όσους αλληλεπιδρούν άμεσα με τους πελάτες. Το προσωπικό πρέπει να μοιράζεται τις ταξιδιωτικές του εμπειρίες σε ποικίλα κανάλια των social media και να αποτελεί ενεργό μέλος του social στρατού που μάχεται για το τουριστικό σας brand.

Ακούστε και αλληλεπιδράστε με το κοινό σας

Υπάρχουν ορισμένες αρκετά εύκολες τακτικές με τις οποίες ένα τουριστικό brand μπορεί να αλληλεπιδράσει αποτελεσματικά με το κοινό στα social media. Ένα από αυτά είναι η δημιουργία ενός σταθερού και συνεπούς hashtag, χάρις το οποίο όλες οι αναρτήσεις που σχετίζονται με το brand να είναι εύκολα ορατές τόσο στην ίδια την επιχείρηση όσο και στο κοινό. Εξίσου σημαντικό είναι να καταφέρετε να μάθετε καλύτερα το κοινό σας. Tα social media αποτελούν ένα εξαιρετικό εργαλείο έρευνας αγοράς, διαθέτει τόσα πολλά χαρακτηριστικά μετρήσεων και analytics και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τα brands, που πρέπει απαραίτητα να γνωρίζουν σε βάθος το κοινό, τις επιθυμίες και τις ανάγκες του.

Πηγή:  Winedot blog

Share This

Leave a Comment