O Rupert Murdoch προτείνει το Facebook να πληρώνει τέλη σε έγκυρες πηγές ειδήσεων

O Rupert Murdoch προτείνει το Facebook να πληρώνει τέλη σε έγκυρες πηγές ειδήσεων

Ο άρχοντας των media Rupert Murdoch πρότεινε να πληρώνει το Facebook τέλη στις αξιόπιστες πηγές ειδήσεων, σχεδιάζοντας ένα μοντέλο που θα μπορούσε να βοηθήσει τους προβληματικούς οργανισμούς Mέσων Mαζικής Eνημέρωσης να μοιραστούν κέρδη κολοσσών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Αν το Facebook θέλει να αναγνωρίσει τους «αξιόπιστους» εκδότες, τότε θα πρέπει να πληρώσει σε αυτούς τους εκδότες ένα τέλος μεταφοράς παρόμοιο με το μοντέλο που υιοθετούν οι εταιρείες καλωδιακής», είπε ο κ. Murdoch σε δήλωσή του.

Την περασμένη εβδομάδα το Facebook ανακοίνωσε μια αλλαγή που θα μπορούσε να διαταράξει αυτή τη ροή πληροφοριών, ανακοινώνοντας ότι θα επιδιώξει να δώσει προτεραιότητα στο περιεχόμενο που δημοσιεύτηκε από φίλους και μέλη της οικογένειας και όχι από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Με μια ανάρτησή του ο CEO Mark Zuckerberg είπε ότι οι χρήστες θα είναι επίσης σε θέση να προσδιορίσουν αν ορισμένες πηγές είναι αξιόπιστες, λέγοντας ότι η αλλαγή δεν θα αλλάξει την ποσότητα των ειδήσεων που βλέπουμε στο Facebook αλλά απλώς θα μετατοπίσει την ισορροπία των ειδήσεων που βλέπουμε από πηγές που είναι καθορισμένες ως αξιόπιστες από την κοινότητα.

«Η ιδέα είναι ότι ορισμένους οργανισμούς ειδήσεων τους εμπιστεύονται μόνο οι αναγνώστες τους ή οι παρατηρητές τους, ενώ άλλοι έχουν ευρεία εμπιστοσύνη στην κοινωνία ακόμη και από αυτούς που δεν τους ακολουθούν άμεσα», δήλωσε ο Mark Zuckerberg.

Ο κ. Murdoch, εκτελεστικός πρόεδρος της αυτοκρατορίας NewsCorp, είπε ότι το Facebook θα έπρεπε να πάει παρακάτω αποζημιώνοντας εκδότες οι οποίοι «προφανώς ενισχύουν την αξία και την ακεραιότητα του Facebook μέσω των ειδήσεών τους και του περιεχομένου τους αλλά δεν ανταμείβονται επαρκώς για τις υπηρεσίες αυτές».

«Το Facebook και η Google έχουν κάνει δημοφιλείς κάποιες αχρείες πηγές ειδήσεων μέσω αλγορίθμων που είναι κερδοφόροι για αυτές τις πλατφόρμες αλλά εγγενώς αναξιόπιστοι», δήλωσε ο κ. Murdoch. «Η αναγνώριση ενός προβλήματος είναι ένα μόλις βήμα από την πορεία προς την ίαση, αλλά τα διορθωτικά μέτρα που έχουν μέχρι στιγμής προτείνει οι δύο εταιρείες είναι ανεπαρκή, εμπορικά, κοινωνικά και δημοσιογραφικά».

Η ανερχόμενη θέση του Facebook ως πηγή ειδήσεων συνέπεσε με τα συνεχιζόμενα οικονομικά προβλήματα στη δημοσιογραφική βιομηχανία, καθώς η αυξανόμενη ψηφιακή κυκλοφορία απέτυχε σε μεγάλο βαθμό να αντισταθμίσει τις μειώσεις στις συνδρομές και τα έσοδα από τη διαφημιστική εκτύπωση.

Όλο και περισσότερο, οι δημοσιογράφοι ζήτησαν από το Facebook να σχεδιάσει έναν τρόπο να αφήσει τα μαγαζιά ειδήσεων να μοιραστούν τον πλούτο. Η προτροπή του κ. Murdoch για ένα σύστημα βασισμένο σε αμοιβές αντικατοπτρίζει αυτές τις προσκλήσεις και προσδίδει την ιδέα για τη δημιουργία μιας από τις πιο ισχυρές μορφές στον κόσμο των μέσων ενημέρωσης.

«Υπήρξαν πολλές συζητήσεις σχετικά με τα μοντέλα συνδρομής, αλλά δεν έχω ακόμα δει μια πρόταση που να αναγνωρίζει πραγματικά την επένδυση και την κοινωνική αξία της επαγγελματικής δημοσιογραφίας», δήλωσε ο κ. Murdoch προσθέτοντας «Οι πληρωμές μεταφοράς θα έχουν μικρό αντίκτυπο στα κέρδη του Facebook, αλλά σημαντικό αντίκτυπο στις προοπτικές για τους εκδότες και τους δημοσιογράφους ». Το Facebook δεν απάντησε στο κάλεσμα για σχολιασμό.

Οι αποκαλύψεις ότι οι Ρώσοσυνδεόμενοι φορείς πλημμύρισαν το Facebook με προπαγάνδα κατά τις εκλογές του 2016 έθεσαν τον γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο προσκήνιο του πολιτικού προσανατολισμού και προκάλεσαν εκκλήσεις προς το site για καλύτερη δουλειά πάνω στην αστυνόμευση παραπλανητικού περιεχομένου.

Αντιμετωπίζοντας αυξανόμενη δημόσια πίεση, το Facebook έχει από τις εκλογές ανακοινώσει μηχανισμούς για να υποβαθμίσει τις “clickbait” ειδήσεις. αποκάλυψε ένα εργαλείο που επιτρέπει στο χρήστη να δει αν αλληλεπιδρούν με το ρωσικό περιεχόμενο. και δεσμεύτηκε να απελευθερώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πληρωμένο πολιτικό περιεχόμενο.

Ωστόσο, ακόμη και όταν ο κ. Zuckerberg και άλλοι ηγέτες υποσχέθηκαν να αυξήσουν τη διαφάνεια και να εξαλείψουν το δόλιο περιεχόμενο, ένα ανώτατο στέλεχος αναγνώρισε ότι το Facebook ενέχει κινδύνους για τη δημοκρατία.

Σε μια δημοσίευση σε blog, ο διευθυντής προϊόντων πολιτικής εμπλοκής Samidh Chakrabarti αναγνώρισε «τη ζημιά που μπορεί να κάνει το Διαδίκτυο ακόμη και σε μια καλά λειτουργούσα Δημοκρατία». Περιέγραψε τις ρωσικές προσπάθειες να επηρεάσουν τις εκλογές με τη χρήση «μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως πληροφοριακού όπλου» και «ψευδών ειδήσεων» ιστοριών που εξαπλώνουν τα ψεύδη πριν η αλήθεια προλάβει να ειπωθεί.

“Αν υπάρχει μια θεμελιώδης αλήθεια σχετικά με τον αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη Δημοκρατία, είναι ότι ενισχύει την ανθρώπινη πρόθεση – τόσο καλή όσο και κακή. Στην καλύτερη περίπτωση, μας επιτρέπει να εκφραζόμαστε και να αναλαμβάνουμε δράση. Στη χειρότερη περίπτωση, επιτρέπει στους ανθρώπους να διαδίδουν παραπληροφόρηση και να διαβρώνουν τη Δημοκρατία », έγραψε ο κ. Chakrabarti. «Μακάρι να μπορούσα να εγγυηθώ ότι τα θετικά είναι προορισμένα να αντισταθμίσουν τα αρνητικά, αλλά δεν μπορώ».

Πηγή: Independent.co.uk 

Share This

Leave a Comment