H επίδραση του Snapchat στον τομέα του τουρισμού

H επίδραση του Snapchat στον τομέα του τουρισμού

Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός πως το social media marketing αποτελεί πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι για κάθε ψηφιακή διαφημιστική καμπάνια σε παγκόσμιο επίπεδο. Καθώς οι επιχειρήσεις μάχονται για να κερδίσουν την προσοχή όντας συνωστισμένες σε υπερπλήρεις αγορές, είναι επόμενο και απολύτως λογικό να αναζητούν πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που αποδεδειγμένα διαθέτουν μεγάλο κοινό και τη δυνατότητα να δημιουργούν τη μέγιστη δυνατή σύμπλεξη κι αλληλεπίδραση.

Με περισσότερους από 100 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε καθημερινή βάση, το Snapchat αποτελεί ένα ανερχόμενο σε δημοτικότητα μέσο, το οποίο πλέον οι επιχειρήσεις δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αγνοήσουν.

Content marketing με τη χρήση video

Η πιο σημαντική στρατηγική για το content marketing στο σύγχρονο περιβάλλον είναι το video. Αν και το Youtube αποτελεί την προφανή επιλογή για video, τα μοναδικά χαρακτηριστικά του Snapchat αποδεικνύονται υπερπολύτιμα σε ότι αφορά το marketing.

Το όριο των 10 δευτερολέπτων για κάθε Snap έχει ιδανική απήχηση ακόμα και στο κοινό με την ελάχιστη διάρκεια προσοχής. Τη στιγμή που ένα διαφημιστικό εμπορικό σποτ 30 δευτερολέπτων μπορεί να αποτελεί ένα ανυπόφορο μαρτύριο για το κοινό, όλοι μπορούν σαφώς ευκολότερα να αντέξουν ένα με διάρκεια μόλις 10 δευτερολέπτων.

Το πως θα “ξοδέψει” κανείς αυτά τα σημαντικά θραύσματα των 10 δευτερολέπτων επαφίεται στον κάθε χρήστη. Οι χρήστες του Snapchat είναι οι ίδιοι οι μαέστροι του περιεχομένου που θέλουν να καταναλώσουν. Αναζητούν ενεργά ποιους θα ακολουθήσουν και θα πρέπει να είναι φυσικά παρόντες την κατάλληλη στιγμή για να παρακολουθήσουν το περιεχόμενο των χρηστών που τους ενδιαφέρουν. Η πρακτική της αναμονής για να πατηθεί το κουμπί του “Skip Ad” στο Youtube, έχει μετατραπεί σε μια τακτική που δοκιμάζει την υπομονή και των εκνευρισμό των χρηστών, όταν όμως αυτοί επιλέγουν ενεργά να παρακολουθήσουν το περιεχόμενο της προτίμησής τους τότε η συνολική εμπειρία είναι αμοιβαία επωφελής για διαδικτυακούς χρήστες και brands.

Με το 60% των χρηστών φορητών ηλεκτρονικών συσκευών στη δημογραφική ομάδα 13-34 έτη στις ΗΠΑ, να είναι ενεργοί στο Snapchat και περισσότερο από δυο δισεκατομμύρια views καθημερινά, γίνεται άμεσα αντιληπτό πως υπάρχουν πάρα πολλά μάτια αυτιά και… πορτοφόλια που δραστηριοποιούνται στο μέσο.

Τα Snapchat “Stories” και η σύμπλεξη/αλληλεπίδραση των χρηστών

Το πιο δημοφιλές συστατικό του Snapchat είναι αυτή τη στιγμή η σελίδα με τα “Stories”. Εδώ οι χρήστες μπορούν να αναρτούν “Stories” που συμπεριλαμβάνουν clips, φωτογραφίες, videos ή συνδυασμό τους με τον μέγιστο περιορισμό των 10 δευτερολέπτων και οι οποίες παραμένουν ορατές για ένα συνολικά 24ωρο. Αν και η ιδέα ενός προσωρινού μηνύματος μοιάζει σίγουρα αντιφατική για τον κύριο στόχο που έχει κάθε brand, η περιοχή αυτή του Snapchat έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής για συγκεκριμένες βιομηχανίες στην αγορά, οι οποίες καταφέρνουν να αντιληφθούν τη σημασία του ενεργού κοινού που συμπλέκεται σε αντίθεση με το κοινό που λειτουργεί παθητικά ως δέκτης του περιεχομένου.

Η επίδραση του Snapchat στη βιομηχανία του τουρισμού

Το Snapchat είναι ένα υπερπολύτιμο εργαλείο για brands και επιχειρήσεις που αναζητούν δημιουργικούς τρόπους για να μιλήσουν απευθείας στους  καταναλωτές, κάτι που ορισμένες βιομηχανίες έχουν καταφέρει να ανακαλύψουν νωρίτερα από κάποιες άλλες.

Αυτές που υιοθέτησαν τις νέες στρατηγικές και προσαρμόστηκαν γρήγορα στο εναλλασσόμενο τοπίο προσφέρουν μαθήματα μέσω των εμπειριών τους. Μια από αυτές τις βιομηχανίες, που είχαν τεράστια επιτυχία χρησιμοποιώντας το Snapchat ως πανίσχυρο εργαλείο marketing, είναι αυτή του τουρισμού.

Όπως συμβαίνει και με τη βιομηχανία του θεάματος και του κινηματογράφου, έτσι και αυτή του τουρισμού και των ταξιδιών δραστηριοποιείται έντονα στις πωλήσεις μέσω οπτικού περιεχομένου. Τα ξενοδοχεία Marriott ήταν από τα πρώτα στον τομέα του τουρισμού που ανακάλυψαν τα πλεονεκτήματα του Snapchat και το αγκάλιασαν, αντιπροσωπεύοντας ένα συγκεκριμένο brand στην αγορά της φιλοξενίας. Η καμπάνια που ξεκίνησε κιόλας από το Δεκέμβριο του 2014, εμπεριείχε περιεχόμενο από τέσσερις δημοφιλείς επιδραστικούς χρήστες των social media και φιλοξενήθηκε στο επίσημο κανάλι Snapchat των ξενοδοχείων Marriott. Μέρος της καμπάνιας ήθελε αυτούς τους επιδραστικούς χρήστες να ταξιδεύουν ανά τον κόσμο και να διαμένουν σε ξενοδοχεία της αλυσίδας Marriott, καταγράφοντας τα ταξίδια τους και αλληλεπιδρώντας με τους followers και τους οπαδούς τους στο Snapchat.

Με όλα τα στοιχεία να υποδεικνύουν πως οι ταξιδιώτες βασίζονται διαρκώς όλο και περισσότερο στη mobile τεχνολογία κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους, η καμπάνια των ξενοδοχείων Marriot καταδεικνύει την αναγνώριση του τι ακριβώς θέλει η νεαρή δημογραφική ομάδα που κυρίως δραστηριοποιείται στο Snapchat.

Εκτός από το brand που δραστηριοποιείται στη φιλοξενία και τα ξενοδοχεία διατηρώντας το δικό του κανάλι στο Snapchat, ο παγκόσμιος τουρισμός συνολικά προωθείται με τη χρήση των “Stories” μέσω του χαρακτηριστικού “Snapchat live”. Μια μορφή δημοσιογραφίας από τους πολίτες, το “Snapchat Live” χρησιμοποιεί geofilters (γεωγραφικά φίλτρα) τα οποία δίνουν τη δυνατότητα σε όσους βρίσκονται εντός συγκεκριμένων γεωγραφικών περιοχών να αναρτούν Snaps και να παρουσιάζουν την πόλη τους. Η ομάδα του Snapchat αξιολογεί και ταξινομεί αυτά τα Snaps και τα συγκεντρώνει μαζί ως μια συλλογή η οποία είναι παγκόσμια ορατή στους χρήστες του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Με τη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών του Snapchat να ανήκουν σε νεαρή δημογραφική ομάδα, οι χρήστες του Snapchat έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν εικόνες νεαρού κοινού ανά τον κόσμο να διασκεδάζει σε κάθε πόλη του πλανήτη, χωρίς να υπάρχει επεξεργασία και παρέμβαση κάποιου επίσημου οργανισμού τουρισμού. Δεν υπάρχουν φωτογραφίες στοκ από βουνά, αλλά ζωντανά ελκυστικά videos από πραγματικούς κατοίκους και επισκέπτες που όντως βρίσκονται σε αυτά τα βουνά και δημιουργούν το οπτικό περιεχόμενο.

Με το περιεχόμενο που δημιουργούν οι ίδιοι οι χρήστες και το οποίο παρουσιάζει όλες τις ατραξιόν, τα αξιοθέατα και τις δραστηριότητες της κάθε πόλης, οι θεατές του Snapchat έχουν επίσης την ευκαιρία για αποκλειστικές ματιές στις ζωές των κατοίκων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αυτή η οικειότητα που δημιουργείται είναι το κλειδί για το καλωσόρισμα των τουριστών, ενώ η πόλη που παρουσιάζεται κάθε φορά γίνεται ιδιαίτερα ελκυστική και ενδιαφέρουσα για το κοινό που βρίσκει πραγματικούς  λόγους για να την επισκεφθεί και να ξοδέψει εκεί τα χρήματά του.

Πηγή: Winedot blog

Share This

Leave a Comment