Facebook video Ads: Όσα πρέπει να ξέρετε

Facebook video Ads: Όσα πρέπει να ξέρετε

Αν οι social media marketers έπαιζαν το γνωστό παιχνίδι με τα ποτά και έπρεπε να κατεβάσουν ένα σφηνάκι κάθε φορά που μέχρι στιγμής το 2016 ανακηρύσσονταν η χρονιά του video, τότε το timeline σας στο Twitter θα έσφυζε από ζωντάνια και… αμέτρητα μεθυσμένα tweets. Το έχουμε ακούσει χιλιάδες φορές, όμως η σημασία και η δυναμική του video στο ψηφιακό marketing εντός του σύγχρονου τοπίου είναι πραγματικά αδιαμφισβήτητη. Από την άλλη αν και το να καταφέρει κανείς να πετύχει οργανική θέαση των videos που δημιουργεί, αποτελεί παράγοντα αποφασιστικής σημασίας για την επιτυχία, τα video ads επίσης αποτελούν μια τεράστια ευκαιρία που καμία επιχείρηση δεν μπορεί να αγνοήσει.

Με τις θεάσεις video στον κολοσσό των Social media να γνωρίζουν αύξηση της τάξης του 50%, τα Facebook video ads, αποτελούν σίγουρα μια έξυπνη επένδυση και αξίζουν να αφοσιώσετε σε αυτά αρκετούς από τους πόρους σας. Η βάση χρηστών του Facebook ξεπέρασε τους 1.65 δισεκατομμύρια χρήστες από το 2015 και το κοινό αυτό μάλιστα επιστρέφει στα News Feeds του περί τις 14 φορές σε καθημερινή βάση. Υπάρχει συνεπώς πολύ μεγάλη πιθανότητα το κοινό στο οποίο στοχεύετε να δει τα video ads της επιχείρησή σας στο Facebook. Ο παρακάτω οδηγός θα σας βοηθήσει να εκμεταλλευτείτε όλα όσα έχουν να προσφέρουν τα Facebook video ads το 2016, τη χρονιά του video (σε περίπτωση που είστε από τους ελάχιστους που δεν το έχουν ακούσει ξανά…)

Πως να δημιουργείτε καλύτερα Facebook video ads

Δεν θα επιχειρούσατε ποτέ να πουλήσετε μια υπηρεσία χρονομεριστικής μίσθωσης σε ένα βρέφος και το να γνωρίζετε το κοινό στο οποίο στοχεύουν οι πωλήσεις σας με τα Facebook video ads είναι προφανώς εξαιρετικά σημαντικό. Σε ποιο κοινό στοχεύετε; Ποια είναι η ηλικία του; Tι περιεχόμενο το ελκύει, το ενδιαφέρει και προκαλεί απήχηση και αλληλεπίδραση; Αν δεν έχετε απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα, τότε πρέπει να τις αναζητήσετε άμεσα και να αντιληφθείτε πως μπορείτε να δημιουργήσετε τα καταναλωτικά προφίλ και τις περσόνες χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που σας παρέχουν τα social media. Είναι αποφασιστικής σημασίας να γνωρίσετε σε βάθος την πελατειακή σας βάση καθώς και τους υποψήφιους πελάτες σας.

Αφού αντιληφθείτε που ακριβώς στοχεύετε με τα Facebook video ads, θα έχετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε περιεχόμενο που θα είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του κοινού αυτού. Μέσω της σελίδας του Facebook για τη στόχευση, μπορείτε να επικεντρώσετε τα video ads σας σε συγκεκριμένες τοποθεσίες και δημογραφικά στοιχεία όπως η ηλικία, το φύλο και τα ενδιαφέροντα. Μπορείτε ακόμα και να στοχεύσετε τα video ads σε ανθρώπους με βάση τη συμπεριφορά τους στο Facebook. Οι κατηγορίες που σας επιτρέπουν να το κάνετε αυτό συμπεριλαμβάνουν:

– Τοποθεσία, ηλικία, φύλο και γλώσσα
– Ενδιαφέροντα
– Συμπεριφορές
– Περισσότερες κατηγορίες (Facebook κατηγορίες στις οποίες έχετε αιτηθεί πρόσβαση)
– Συνδέσεις

Αφού αναρτήσετε τα video ads, μπορείτε να συνδεθείτε με το ad Manager και να δείτε μια επισκόπηση σε σχέση με το ποιοι παρακολούθησαν τουλάχιστον ένα μέρος του video σας (κάθε χρήστης πρέπει να δει τουλάχιστον τρία δευτερόλεπτα για κάθε ένα από τα video ads για να θεωρηθεί θεατής του) αλλά και σε ότι αφορά όσους παρακολούθησαν ολόκληρο το video. Αν κάποιος είδε το σύνολο του video, είναι εξαιρετικά πιθανό να ενδιαφέρεται για τα προϊόντα ή/και τις υπηρεσίες που προσφέρετε.

Στη συνέχεια μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ειδικό κοινό χρησιμοποιώντας αυτά τα leads, ώστε το video σας να στοχεύσει στο πολυτιμότερο για εσάς σύνολο χρηστών. Έχετε τη δυνατότητα να δημιουργείτε αυτό το κοινό δυναμικά και άμεσα, αφού πλέον είστε σε θέση να γνωρίζετε την απήχηση του κοινού στα video ads σας σε πραγματικό χρόνο.

Το μέσο είναι το μήνυμα

Όταν δημιουργείτε Facebook video ads, είναι εξαιρετικά σημαντικό να εξετάζετε το περιεχόμενο που λειτουργεί βέλιστα στη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Τα video ads επαναφέρουν τον ανθρώπινο παράγοντα στην εξίσωση και επιτρέπουν τη δημιουργία ισχυρών σχέσεων και σύνδεσης στο διαδίκτυο. Σας επιτρέπει να παρουσιάσετε την εταιρία, το brand και τα προϊόντα σας υπό ένα εντελώς νέο και διαφορετικό οπτικό πρίσμα και σας προσφέρει τη δυνατότητα να δείξετε στο κοινό ποιοι πραγματικά είστε.

Για να εκμεταλλευτείτε στο μέγιστο όσα έχουν να σας προσφέρουν τα Facebook video ads, είναι σημαντικό να τα βλέπετε ως ένα ακόμα κομμάτι social video περιεχομένου. Δημιουργήστε video ads που δεν κραυγάζουν “ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ” προς το κοινό στο οποίο απευθύνεστε αν θέλετε να πετύχετε σύμπλεξη και αλληλεπίδραση. Σημαντικά tips για να τα καταφέρετε συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

– Σχεδιάστε τα ώστε να είναι ευκολα στη διανομή και στα Shares
– Εκμεταλλευτείτε την ισχύ της αφήγησης
– Κάντε τον καταναλωτή τον κεντρικό ήρωα και προσπαθήστε να δημιουργήσετε σύμπλεξη
– Τα συναισθήματα οδηγούν ευκολότερα στο share
– Tα συντομότερα video ads είναι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αποτελεσματικότερα.
– Δώστε μεγάλη προσοχή στο ξεκίνημα που πρέπει να είναι πάντα το δυνατό σας χαρτί. Τα 30 πρώτα δευτερόλεπτα του video κάνουν συνήθως τη διαφορά.

Πρέπει να καταφέρετε να αιχμαλωτίσετε την προσοχή του κοινού σας πολύ γρήγορα και συνεπώς το να διατηρήσετε μικρή διάρκεια για τα video ads που δημιουργείτε αποτελεί παράγοντα αποφασιστικής σημασίας. Οι περισσότεροι θα χάσουν το ενδιαφέρον τους για οποιοδήποτε video έχει διάρκεια μεγαλύτερη των τριών λεπτών και δεν επιτυγχάνει να εξάψει το ενδιαφέρον τους από τα πρώτα δευτερόλεπτα παρακολούθησής του.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες το εύρος της ανθρώπινης διάρκειας προσοχής δεν ξεπερνά τα 20 λεπτά, όμως σε ότι αφορά τα διαδικτυακά video ads το χρονικό διάστημα δεν φαίνεται να ξεπερνά τα 60 μόλις δευτερόλεπτα. Μερικά ακόμα tips για πετυχημένα video ads είναι τα παρακάτω:

– Το καλύτερο και συναρπαστικότερο κομμάτι του video πρέπει απαραίτητα να είναι στο ξεκίνημά του.
– Προσπαθήστε να είστε συγκεκριμένοι (κάθε πλάνο και κάθε καρέ πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένες και νέες πληροφορίες.
– Προσπαθήστε να διατηρήσετε τα πράγματα σε προσωπικό επίπεδο, ώστε το κοινό να έχει την ευκαιρία να ταυτιστεί (επικεντρωθείτε στην περσόνα του πελάτη σας).

Mobile video ads

Ένα τεράστιο ποσοστό επιπέδου 65% από τα 8 δισεκατομμύρια καθημερινές θεάσεις video στο Facebook, γίνονται με τη χρήση φορητών ηλεκτρονικών συσκευών και συνεπώς είναι εξαιρετικά σημαντικό το περιεχόμενο για τα video ads σας να είναι βελτιστοποιημένο για mobile. Από το 2012 έως το 2014 υπήρξε η συγκλονιστική αύξηση του 532% για τα views μέσω φορητών ηλεκτρονικών συσκευών και συνεπώς είναι ασφαλές να υποστηρίξει κανείς πως δεν πρόκειται για μια τάση που πρόκειται να αλλάξει, αλλά αντίθετα αναπτύσσεται διαρκώς και ραγδαία.Οι επιχειρήσεις πλέον δεν ρωτούν πλέον αν θα πρέπει να κάνουν mobile marketing, αλλά το πως μπορούν να το κάνουν.

Share This

Leave a Comment