Cloud ERP: Λανθασμένες υποθέσεις για την ασφάλεια

Cloud ERP: Λανθασμένες υποθέσεις για την ασφάλεια

Ένα από τα πλέον αδιαμφισβήτητα παγκοσμίως, προτερήματα ενός cloud  ERP ( Enterprise resource planning ), είναι η ικανότητά του να μεταφράζει απευθείας μια λειτουργική απαίτηση σε μια ενεργή διαδικασία του συστήματος στο μισό χρόνο, σε σύγκριση με ένα τυπικό ERP ( Enterprise resource planning ) που λειτουργεί on-premise (εντός δηλαδή της επιχείρησης). Αυτό και μόνο το χαρακτηριστικό, φαίνεται να παρέχει όλα όσα μπορεί να χρειάζεται μια επιχείρηση η οποία εξαρτάται από την εύρυθμη λειτουργία ενός ERP ( Enterprise resource planning ) συστήματος. Από την ταχύτητα στην υλοποίηση και την ενσωμάτωση του ERP ( Enterprise resource planning ) συστήματος, μέχρι τη σταθερότητα του back-end.

Αν και αυτή η απόλυτα κατανοητή προσέγγιση μπορεί να εμφανίζεται ως πανάκεια για τη διοίκηση και όσους διαχειρίζονται τους εταιρικούς πόρους, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ανησυχιών και μέριμνας, που εδράζονται στα θεμέλια της τοπολογίας ενός cloud ERP συστήματος. Εκεί ακριβώς, στον πυρήνα αυτού του συμπλέγματος της αδυναμίας για το ERP ( Enterprise resource planning ) σύστημα, βρίσκεται η ασφάλεια του cloud ERP.

Είναι αναμενόμενο, ορισμένοι να υποστηρίξουν πως σε ότι αφορά τα σύγχρονα cloud ERP συστήματα, όλα τα στοιχεία της πλατφόρμας τα οποία έχουν σχέση με την ασφάλεια, είναι έτη φωτός μπροστά και πολύ πιο στιβαρά, αν τα συγκρίνει κανείς με αυτά που υπήρχαν μόλις μερικά χρόνια πριν. Παρόλα αυτά όμως ισχύει και εδώ το ρητό που είχε χρησιμοποιηθεί από έναν Βιετναμέζο στρατηγό κατά τον πόλεμο το 1975, όταν και ο  στρατός του μπήκε στη Σαϊγκον μετά  από 20 χρόνια προσπάθειας: “Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά είναι επίσης και άσχετο”.

Η  αποτελεσματική ασφάλεια οποιασδήποτε εφαρμογής τρέχει στο cloud, δεν προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από την ίδια την ERP ( Enterprise resource planning ) πλατφόρμα. Η ασφάλεια κάθε cloud ERP συστήματος, εξαρτάται από τον συνολικό “αστερισμό” και το σύμπλεγμα όλων των συνεργαζόμενων συστημάτων, αλλά και των ανθρώπων που το χειρίζονται και δημιουργούν εν τέλει μια αποτελεσματική, συνεπή και σταθερή αλυσίδα διαχείρισης κάθε σχετικής διεργασίας.

Όσο κλισέ κι αν φαίνεται, αναρωτηθείτε το εξής: Τι συνδέει μια cloud ERP πλατφόρμα με το εργατικό δυναμικό και τις καθημερινές διεργασίες της επιχείρησης; Αυτό είναι απλό, η διασύνδεση που παρέχεται από το cloud, θα απαντήσει κανείς. Από που όμως προέρχεται αυτή ακριβώς η διασύνδεση; Από πολλαπλά και διεθνώς τοποθετημένα μηχανήματα ανά τον πλανήτη, όπως servers, routers, WAN nodes και ποιος ξέρει πόσα ακόμα επικοινωνιακά τεχνολογικά συστήματα και συσκευές.

Όλα αυτά τα στοιχεία και οι παράμετροι διαχειρίζονται από πολλά άτομα ταυτόχρονα και για το λόγο αυτό επιτρέπουν στο χρήστη του ERP ( Enterprise resource planning ) συστήματος να λαμβάνει στη συντριπτική πλειοψηφία των  περιπτώσεων ακριβείς πληροφορίες και διαρκή επεξεργασία των απαραίτητων δεδομένων, ώστε να εξασφαλίζεται για παράδειγμα πως οι πρώτες ύλες εισέρχονται σωστά στη μια πλευρά του εργοστασίου και στη συνέχεια παράγονται προϊόντα και αγαθά που εξάγονται από την άλλη πλευρά της εταιρίας.

Παρόλα αυτά, αν οποιοδήποτε (και αυτό είναι κυριολεξία, οποιοδήποτε από τα τόσα πολλά) από όλα αυτά τα στοιχεία και τις παραμέτρους τεθεί υπό σοβαρή απειλή και κίνδυνο σε ότι αφορά τη λειτουργία του, τότε πιστεύετε πως το ERP ( Enterprise resource planning ) σύστημα σας θα επιβιώσει από τις πιθανές κατακλυσμιαίες συνέπειες;

Η πικρή και θλιβερή αλήθεια σε σχέση με το πόσο εξαρτημένη είναι η ασφάλεια για κάθε cloud ERP σύστημα, είναι πως για να επιτευχθεί πως κάθε μικρό πακέτο δεδομένων καταφέρνει να φτάσει από “το εδώ στο εκεί” με απόλυτη ασφάλεια και ακρίβεια, θα πρέπει κάθε ψηφιακός σύνδεσμος από την αρχή μέχρι το τέλος της διαδικασίας και του “εικονικού σωλήνα” στον οποίο ταξιδεύει να είναι σχολαστικότατα καθαρός, κάθε στιγμή, κάθε ημέρα, 24/7. Στη διάρκεια που αυτή η διαδικασία λειτουργεί απρόσκοπτα και ασταμάτητα, οι άνθρωποι παράλληλα συντηρούν, αναβαθμίζουν και δημιουργούν “ψηφιακά μπαλώματα” σε ολόκληρο το δίκτυο και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο.

Είναι λοιπόν προφανές πως ο “αόρατος” σε πρώτη ανάγνωση εχθρός της ασφάλειας, ο οποίος μπορεί να πλήξει ανεπανόρθωτα κάθε επιχείρηση της οποίας η συνολική λειτουργία εξαρτάται 100% από την εύρυθμη λειτουργία του cloud ERP συστήματος που διαθέτει, είναι πανταχού παρόν και το ενδεχόμενο κινδύνων υπαρκτό. Η ασφάλεια κάθε cloud ERP συστήματος, απαιτεί πάντα πολύ περισσότερο σχεδιασμό, προσπάθεια και προνοητικότητα από ότι αρχικά θεωρούν οι περισσότεροι.

Share This

Leave a Comment