5 ενδείξεις πως πιθανότατα έχετε έρθει αντιμέτωποι με ένα troll στα social media

5 ενδείξεις πως πιθανότατα έχετε έρθει αντιμέτωποι με ένα troll στα social media

Όλοι γνωρίζουν την τυπική και κλασσική συμβουλή “Μην ταΐζετε τα τρολ” από το αγγλικό “don’t feed the trolls”, την προτροπή δηλαδή να μην παρασύρεστε και να μην απαντάτε στις προκλήσεις των διαδικτυακών τρολς. Πως μπορείτε όμως να εφαρμόσετε με επιτυχία αυτή τη συμβουλή όταν δεν έχετε τη βεβαιότητα πως το πρόσωπο στην άλλη άκρη της διαδικτυακής γραμμής είναι όντως ένα τρολ;

Το αυθόρμητο ένστικτο μας υπαγορεύει να υποθέσουμε πως το πρόσωπο αυτό που μας προβοκάρει, συμπεριφέρεται ειλικρινά και αυθεντικά, όμως στον διαδικτυακό κόσμο, συχνά δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Για το λόγο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να παραμένετε προσεκτικοί και να προσπαθείτε να εντοπίζετε όλες τις πιθανές ενδείξεις, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να αντιληφθείτε πως έχετε έρθει αντιμέτωποι με ένα τρολ.

Προσπαθούν να προκαλέσουν μια συναισθηματική αντίδραση

Η συγκεκριμένη ένδειξη κυριολεκτικά εμπεριέχεται στον ορισμό του τρολ και για το λόγο αυτό έχει την τάση να αποτελεί έναν παράγοντα αποφασιστικής σημασίας για να καθορίσει κανείς, αν πραγματικά υπάρχει η πιθανότητα να είναι αντιμέτωπος με ένα τρολ. Τα τρολ υπάρχουν με αποκλειστικό και μοναδικό στόχο να προκαλούν αναστάτωση και ανησυχία στους ανθρώπους. Αν εντοπίζετε κάποιον που φαίνεται πως ξεκάθαρα και επίτηδες ψάχνει για μπελάδες, ξεκινώντας διαδικτυακούς τσακωμούς εκ προθέσεως ή/και αναρτώντας εμπρηστικό και προβοκατόρικο περιεχόμενο, τότε υπάρχουν πραγματικά αυξημένες πιθανότητες να είναι ένα ακόμα τρολ.

Για το λόγο αυτό αν αντιληφθείτε πως γίνεστε έντονα συναισθηματικός και παρασύρεστε από το πως νιώθετε κατά τη διάρκεια μιας αλληλεπίδρασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι σημαντικό να σταματήσετε για λίγο και να αναρωτηθείτε: “Mήπως υπάρχει έστω και μια ένδειξη, πως το πρόσωπο που με έχει μπλέξει σε συναισθηματική φόρτιση, δεν είναι πραγματικά ειλικρινές;”

Εγωκεντρική συμπεριφορά

Τα άτομα που έχουν την τάση να τρολάρουν τους άλλους, έχουν συχνά μια διογκωμένη αίσθηση για το εγώ τους, αλλά και της αξίας που θεωρούν πως έχει ο χρόνος που επενδύουν σας μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλά τρολ φαίνεται να λειτουργούν υπό την εικασία πως ο κόσμος περιστρέφεται αποκλειστικά και μόνο γύρω τους, ή τουλάχιστον πως έτσι ακριβώς θα έπρεπε να γίνεται.

Υπερβολή

Τα τρολ στα social media έχουν την έμφυτη τάση να υπερβάλλουν και συχνά σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αρέσκονται στις ισχυρές λέξεις και τις απόλυτες έννοιες, όπως “ποτέ”, “κάθε”, “όλοι” σε αντίθεση με τις πιο μετριοπαθείς που τις περισσότερες φορές είναι και οι καταλληλότερες για να περιγράψουν αυτό που θέλουν να πουν. Αυτό συμβαίνει προφανώς γιατί η απολυτότητα και οι ακραίες λέξεις και εκφράσεις, είναι πολύ περισσότερο εμπρηστικές και προκαλούν εντονότερες αντιδράσεις και μεγαλύτερη συναισθηματική εμπλοκή της απέναντι πλευράς.

Κάνουν τη συζήτηση προσωπική

Αντί να συζητήσουν το ζήτημα για το οποίο ξεκινάει ο καυγάς με λογικό και μετριοπαθή τρόπο, τα τρολ αρέσκονται στο να μετατρέπουν τα πάντα σε προσωπικό ζήτημα κάνοντας επιθέσεις με τη χρήση ad hominem ρητορικής τεχνικής, βάζοντας στο στόχαστρο τον χαρακτήρα του αντιπάλου τους κάθε φορά και όχι τα επιχειρήματά του. Η χρήση προσωπικών χαρακτηρισμών με μεγάλη συχνότητα αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη για να αναγνωρίσει κανείς ένα τρολ.

Κακή ορθογραφία και γραμματική

Τα τρολ ανήκουν σε ένα κομμάτι του διαδικτυακού κόσμου που φαίνεται να μην έχει δει ποτέ γραμμένη την ελληνική ή την αγγλική γλώσσα, αλλά ταυτόχρονα τη χειρίζεται με μεγάλη απερισκεψία. Οι αναρτήσεις τους συχνά εμπεριέχουν λάθος χρήση λέξεων και εκφράσεων, κακή χρήση επιρρημάτων και ουσιαστικών και αρκετές φορές βρίθουν εγκλημάτων κατά του γραπτού λόγου.

Συχνά επίσης τα τρολ θα επιχειρήσουν να σπάσουν τους κώδικες της κλασσικής δεοντολογίας σε ότι αφορά τον γραπτό λόγο, είτε απορρίπτοντας εντελώς τα κεφαλαία γράμματα, είτε φυσικά γράφοντας αποκλειστικά και μόνο σε κεφαλαία γράμματα, τονίζοντας λανθασμένα τις λέξεις ή μην τονίζοντάς καμία, καθώς και γεμίζοντας τις προτάσεις τους με ορθογραφικά λάθη ή/και παράλογες συντομογραφίες. Επιπρόσθετα έχουν την τάση να βρίζουν περισσότερο από τον μέσο χρήστη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Share This
1 Comment
  1. […] αντιληφθεί, πως όντως έχετε έρθει αντιμέτωποι με ένα troll στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα πρέπει να ξέρετε πως […]

Leave a Comment