3 συμβουλές για τα Facebook Pages

3 συμβουλές για τα Facebook Pages

Γνωρίζετε οποιονδήποτε που να μην έχει λογαριασμό στο Facebook; Πιθανότατα όχι, κι αυτό συμβαίνει γιατί οι πάντες έχουν παρουσία στην συγκεκριμένη πλατφόρμα, η οποία έκανε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την επικρατούσα διαδικτυακή τάση, ώστε πλέον να συμπεριλαμβάνει από την εκκεντρική σας θεία, μέχρι τον καφετζή της γειτονιάς, αλλά και το αφεντικό σας.

Αν και υπάρχει ήδη μια τεράστια ποικιλία social δικτύων τα οποία μπορεί να επιλέξει κανείς, το Facebook αποτελεί σταθερά τον μόνιμο πόλο έλξης για τη συντριπτική πλειοψηφία των διαδικτυακών χρηστών και αποτελεί το κομβικό και πλέον δημοφιλές σημείο συνάντησης που τους προσελκύει όλους.

Το Facegbook διέθετε 1.04 δισεκατομμύρια καθημερινούς ενεργούς χρήστες το Δεκέμβριο του 2015, ενώ ο αριθμός των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τα Facebook Pages σκαρφάλωσε στα 50 εκατομμύρια τον ίδιο ακριβώς μήνα (από τα 40 εκατομμύρια που είχαν μετρηθεί λιγότερο από ένα χρόνο πριν). Αυτά τα νούμερα είναι προφανώς τεράστια.

Αν σκέφτεστε “Ναι έχουν παρουσία στο Facebook, όμως τι ακριβώς κάνουν οι επιχειρήσεις με τις σελίδες τους στον κολοσσό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης;” τότε ίσως θα ενδιαφέρεστε να μάθετε πως 2.5 δισεκατομμύρια σχόλια γίνονται κάθε μήνα στα Facebook Pages. Επιπρόσθετα το 70% των brands υποστηρίζουν πως το video αποτελεί τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο για το content marketing και το Facebook παραμένει ένας παίκτης-κλειδί στο συγκεκριμένο κομμάτι, αφού ο μέσος αριθμός των καθημερινών views για τα video του, εκτοξεύθηκε στο αστρονομικό νούμερο των 8 δισεκατομμυρίων τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Δεν είναι πλέον προαιρετικό για οποιαδήποτε επιχείρηση να διαθέτει παρουσία στο Facebook. Είναι προαπαιτούμενο για κάθε επιχείρηση που θέλει να δραστηριοποιείται με επιτυχία και αποτελεσματικότητα στην ψηφιακή εποχή των social media. Παρακάτω θα διαβάσετε μερικές διορατικές απόψεις, οι οποίες προέρχονται από επιτυχημένους επιχειρηματίες, για τη χρήση των Facebook Pages από τις εταιρίες, καθώς και τρόπους για να αλληλεπιδράσετε με την κοινότητα του brand σας στο δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Δημιουργήστε μια διαδικτυακή κοινότητα

Κάθε επιχείρηση είναι απαραίτητο να διαθέτει έναν τύπο παρουσίας στο Facebook, γιατί καμία δεν αντέχει να χάσει την ευκαιρία να συμμετέχει στο μεγαλύτερο διαδικτυακό πάρτι που γίνεται σε παγκόσμια κλίμακα. Ξεκινήστε μια συνεργασία με άλλα Facebook Pages ή με επιδραστικούς χρήστες της πλατφόρμας. Οι επιχειρήσεις μπορούν να δημιουργούν κοινότητες σε επίπεδο γειτονιάς και θα πρέπει να κάνουν κάτι αντίστοιχο και διαδικτυακά.

Όπως ακριβώς, ένας μεμονωμένος χρήστης των social media χτίζει και καλλιεργεί μια διαδικτυακή κοινότητα (η οποία αποτελείται από φίλους, συγγενείς, συναδέλφους και γνωστούς), αντίστοιχα θα πρέπει και η δική σας επιχείρηση να δημιουργήσει μια διαδικτυακή κοινότητα για το brand της. Συνδεθείτε με άλλες επιχειρήσεις, κάντε Like στις σελίδες τους, προσθέστε τες στα Featured Likes της δικής σας σελίδας, κάντε τις tag σε αναρτήσεις και αλληλεπιδράστε μαζί τους, ώστε να δημιουργήσετε σταδιακά μια υποστηρικτική για την επιχείρησή σας κοινότητα στο Facebook.

Ας υποθέσουμε για παράδειγμα πως είστε ο ιδιοκτήτης ενός καφέ. Μπορεί να σχηματίσετε διαδικτυακές σχέσεις στο Facebook με τους προμηθευτές σας (π.χ Είμαστε περήφανοι που σερβίρουμε τις φημισμένες πίτες που ψήνονται στη γειτονιά από το Χ κατάστημα), με καλλιτέχνες των οποίων τα έργα διακοσμούν το κατάστημά σας, με μη κερδοσκοπικές οργανώσεις των οποίων οι αξίες και η κοσμοθεωρία ευθυγραμμίζεται με τη δική σας (π.χ Παρασκευάζετε τους καφέδες σας από κόκκους που προέρχονται από Fair Trade και συνεπώς συνδέεστε με τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου), το βιβλιοπωλείο που βρίσκεται κοντά σας και του οποίου οι πελάτες συχνά αγοράζουν καφέ από το κατάστημά σας πριν το επισκεφθούν για να διαλέξουν βιβλία, ή άλλες τοπικές επιχειρήσεις της γειτονίας σας. Αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω ενός επίσημου οργανισμού (όπως για παράδειγμα μιας συνδρομής στο εμπορικό επιμελητήριο ή κάποια άλλη επιχειρηματική ένωση ή κλάδο), είτε απλά συνδεόμενοι με συγκεκριμένες επιχειρήσεις σε τοπικό κυρίως επίπεδο και σχηματίζοντας σχέσεις μαζί τους.

Οι σχέσεις της σελίδας σας θα συνεισφέρουν σε βάθος και αυθεντικότητα για τις αναρτήσεις που θα δημοσιεύετε στο Facebook, ενώ παράλληλα θα προσθέτουν μια καλοδεχούμενη ποικιλία. Κάνοντας tag τις Facebook Pages των συνεργατών σας, δείχνετε στους followers σας πως η επιχείρησή σας νοιάζεται και δίνετε στον εαυτό σας μια ευκαιρία να μιλήσετε και να αλληλεπιδράσετε για κάτι διαφορετικό πέρα από τους τομείς που δραστηριοποιείτε σε στενό πλαίσιο η εταιρία σας, ώστε να μην είστε διαρκώς και αποκλειστικά αυτοαναφορικοί για την επιχείρησή σας. Επιπρόσθετα αν δείξετε στις Facebook Pages των συνεργατών σας λίγη περισσότερη “αγάπη”, τότε είναι εξαιρετικά πιθανό να σας επιστρέψουν το χατίρι και να προσφέρουν στη δική σας σελίδα την προσέλκυση ενός νέου γκρουπ ανθρώπων, οι οποίοι στη συνέχεια είναι πιθανό να εξελιχθούν σε πελάτες σας.

Δημιουργήστε σύμπλεξη κι αλληλεπίδραση με το δικό σας αφήγημα

Αν θέλετε να προκαλέσετε σύμπλεξη και αλληλεπίδραση στο Facebook, είναι απαραίτητο να έχετε διαθέσιμη κάποια συγκεκριμένη άποψη, οπτική γωνία, ή να μπορείτε να μεταφέρετε το δικό σας αφήγημα για τα πράγματα. Θέλετε οι χρήστες να αντιδράσουν σε αυτά που αναρτάτε, να προκαλέσετε συναισθήματα στους αναγνώστες. Θα πρέπει να κάνετε αναρτήσεις όταν έχετε πραγματικά κάτι ενδιαφέρον να μοιραστείτε με το κοινό. Κάντε tag άλλους χρήστες ή Pages στις αναρτήσεις σας, κάντε ερωτήσεις, προσπαθήστε να είστε διαφορετικοί και πάντα να απαντάτε στα σχόλια των χρηστών. Προσθέστε κριτικές, σχόλια και μηνύματα στη σελίδα σας. Οι χρήστες θέλουν να έχουν διαθέσιμο χώρο για να εκφράσουν την άποψή τους. Και προφανώς θα πρέπει να τους απαντάτε, αφού τους αρέσει να τους δίνετε προσοχή και να ακούτε αυτά που έχουν να πουν.

Στους χρήστες αρέσει να ακούνε ένα αφήγημα, μια ιστορία. Όπως συμβαίνει με κάθε μια από τις υπόλοιπες δραστηριότητές σας που αφορούν το marketing και την επικοινωνία, οι λογαριασμοί σας στα social media πρέπει να είναι σε θέση να μεταφέρουν τη δική σας ιστορία, το αφήγημα του brand σας. Είστε μια μικρή νεοφυής επιχείρηση που κάνετε… “μαγικά” με τον ελάχιστο προϋπολογισμό; Είστε μια μεγάλη καθιερωμένη επιχείρηση που διοικείται από την ίδια οικογένεια για 50 και πλέον χρόνια; Ανεξάρτητα με το ποιό είναι το δικό σας αφήγημα, είναι απαραίτητο η ουσία που περικλείει το brand σας να είναι ξεκάθαρη στους followers σας, μέσα από κάθε σας ανάρτηση στο Facebook.

Το κοινό προσελκύεται από την αυθεντικότητα και για το λόγο αυτό πρέπει να δημιουργήσετε όλες τις προϋποθέσεις που θα το κάνουν να θελήσει να συνδεθεί μαζί σας. Όταν το κάνει πρέπει επίσης να εξασφαλίσετε πως θα αλληλεπιδράσετε μαζί τους και θα συντηρήσετε τη σχέση που ξεκινήσατε μαζί τους, απαντώντας στα σχόλιά τους. Δείξτε τους πως ακούτε και πως νοιάζεστε για ότι έχουν να σας πουν.

Αφήστε τα δεδομένα να καθοδηγήσουν τη στρατηγική σας

Τα δεδομένα που μετράτε, εξαρτώνται και βασίζονται στη στρατηγική και τους στόχους της επιχείρησής σας. Μείνετε προσκολλημένοι σε σχετικά λίγες μετρήσεις και αποφύγετε να παραλύσετε από μια πλημμυρίδα αναλύσεων. Μην ακολουθείτε πάντα τις τάσεις ή άλλα αποτελέσματα ερευνών, χωρίς να κάνετε τους δικούς σας ελέγχους, τα δικά σας τεστ. Κάθε επιχείρηση είναι διαφορετική, κάτι που ισχύει και για κάθε μέλος που απαρτίζει την κοινότητα των χρηστών σας. Πειραματιστείτε, αναλύστε, δράστε.

Μπορεί σε πρώτη ανάλυση, τα δεδομένα και οι μετρήσεις που αφορούν τη σελίδα σας να μην είναι τόσο συναρπαστικά όσο το να δημιουργείτε αναρτήσεις για το Facebook, όμως παραμένουν αποφασιστικής σημασίας για την επιτυχία της στρατηγικής σας.

Πηγή: Winedot blog

Share This

Leave a Comment