Τips για επιτυχημένο content marketing στον τομέα του τουρισμού

Τips για επιτυχημένο content marketing στον τομέα του τουρισμού

Ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά ελληνική βιομηχανία και οι περισσότερες πόλεις στην Ελλάδα αποτελούν προορισμό κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Αεροπορικές εταιρίες, ξενοδοχεία και ταξιδιωτικές ιστοσελίδες, αλλά και οι ίδιες οι πόλεις που πρόκειται να φιλοξενήσουν εκατομμύρια τουρίστες, προετοιμάζονται πυρετωδώς ενόψει κάθε τουριστικής σεζόν.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να καταφέρουν να διασφαλίσουν πως θα αποτελέσουν προορισμό κερδίζοντας την προτίμηση του κοινού, είναι να δημιουργήσουν περιεχόμενο, το οποίο επιτυγχάνει να καλύψει κάθε πιθανό βήμα και να απαντήσει σε κάθε ανάγκη που πρόκειται να παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και της επίσκεψης των τουριστών.

Τι είναι αυτό που κάνει τις ανάγκες για το περιεχόμενο αυτό, μοναδικές για τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού, ιδιαίτερα για όσες σκοπεύουν να εξυπηρετήσουν τους ταξιδιώτες που κάνουν διακοπές για ξεκούραση και ψυχαγωγία; Η διαφοροποίηση συνίσταται κυρίως στα παρακάτω:

 • H συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων δεν ταξιδεύει καθημερινά, ούτε προφανώς σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση. Για το λόγο αυτό οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα, είναι απαραίτητο να βρουν τρόπους ώστε να κάνουν γνωστό στο κοινό, ότι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ώστε τη στιγμή που το κοινό θα θελήσει να προγραμματίσει τις διακοπές του, να έχει κατά προτεραιότητα ήδη στο μυαλό του, πως υπάρχουν επιχειρήσεις που μπορούν να το εξυπηρετήσουν ανά πάσα στιγμή.
 • Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, το κοινό έχει να ολοκληρώσει πολλά και διαφορετικά βήματα. Αυτό συνεπάγεται πως υπάρχει μεγάλη ποικιλία αναγκών σε ότι αφορά το περιεχόμενο: από ιδέες για την επιλογή του τελικού προορισμού, στο κλείσιμο των εισιτηρίων, της διαμονής, μέχρι και στην ανακάλυψη των πιο ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων που μπορεί κανείς να απολαύσει όταν τελικά φτάσει στον προορισμό του. Αν θέλετε να υποστηρίξετε το κοινό κατά τη διάρκεια κάθε διαφορετικού βήματος, είναι απαραίτητο να του προσφέρετε την κατάλληλη και αξιόλογη πληροφόρηση και να το κάνετε στο σωστό χρόνο.
 • Το ταξίδι είναι συχνά, έστω κι αν κάτι τέτοιο δεν ισχύει πάντα και για όλους, κάτι στρεσογόνο για το κοινό. Είτε πρόκειται για τις επαναλαμβανόμενες κάθε χρόνο διακοπές, είτε για μια ξεχωριστή και απολύτως μοναδική εμπειρία, απαιτείται πάντα ένα ελάχιστο έστω επίπεδο σχεδιασμού, οικονομικής επιβάρυνσης και συχνά λεπτομερούς οργάνωσης, κάτι που δεν αποτελεί εύκολη διεργασία για μεγάλο μέρος του κοινού, το οποίο δεν είναι εκπαιδευμένο σε τέτοιες διαδικασίες. Οι επιχειρήσεις είναι επιφορτισμένες, μέσω του περιεχομένου που θα προσφέρουν στο κοινό, ώστε να το κρατήσουν ψύχραιμο και εξοπλισμένο με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, που θα καταπραϋνουν το στρες και θα τους διευκολύνουν σε κάθε βήμα του ταξιδιού τους, προσφέροντάς τους τη βοήθεια για να ζήσουν, την καλύτερη δυνατή συνολική εμπειρία.

Από τη στιγμή που το ταξίδι των τουριστών, σε ότι αφορά το περιεχόμενο που χρειάζονται και επιζητούν να καταναλώσουν, περνάει από τόσες πολλές διαφορετικές φάσεις, ακολουθούν μερικά παραδείγματα επιχειρήσεων που πετυχαίνουν να εφαρμόσουν σωστές στρατηγικές content marketing στον συγκεκριμένο τομέα.

1η Φάση: Σχεδιασμός του ταξιδιού

Ξεκινώντας ας δούμε ένα εξαιρετικό παράδειγμα από μια επιχείρηση που είναι γνωστή ως μια από τις πλέον αρμόδιες πηγές για να σχεδιάσει κανείς τις διακοπές του, την RCI.

H RCI έχει καταφέρει να χτίσει το ευρύτερο δίκτυο για τις διακοπές χρονομεριστικής (timsharing) μίσθωσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Βοηθάει το κοινό να συνδεθεί και να επωφεληθεί από προσιτές μισθώσεις για τις διακοπές του σε διάφορα μέρη ανά τον κόσμο. Για να το πετύχει αυτό απαιτείται η εκπλήρωση ορισμένων πολύ σημαντικών στόχων σε ότι αφορά το κοινό στο οποίο στοχεύει.

 • Παραμένει μια πηγή γνώσης και ενημέρωσης
 • Χτίζει κοινότητα με αξιόπιστες πληροφορίες και δεδομένα (Φήμη και υπόληψη είναι συστατικά κλειδιά στον τομέα του τουρισμού)
 • Προσφέρει μια τόσο εξαιρετική συνολική εμπειρία που το κοινό θα επιστρέψει κάθε χρόνο αναζητώντας μια καινούργια συναρπαστική εμπειρία

Σαν εταιρία η RCI κατάφερε να απαντήσει σε όλες αυτές τις προκλήσεις, δημιουργώντας εξαιρετικό περιεχόμενο που πέτυχε να δώσει απαντήσεις και να αποτελέσει με συνέπεια αυτό ακριβώς που αναζητά το κοινό. Το αποτέλεσμα είναι πως πρόκειται πλέον για έναν κολοσσό της τουριστικής/ταξιδιωτικής βιομηχανίας.

Ένα από όσα είχαν δημοσιεύσει ήταν ένα ειδικό περιοδικό, το οποίο ήταν μονάχα διαθέσιμο σε έντυπη μορφή. Στη συνέχεια η RCI αποφάσισε να χτίσει το περιεχόμενό της εντός μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής, ενός app, κάτι που αποδείχθηκε εξαιρετική κίνηση, αφού πολλοί άνθρωποι που είναι εν κινήσει βασίζονται πλέον περισσότερο από ποτέ στα tablets και τις φορητές ηλεκτρονικές τους συσκευές.

Το app “Endless Vacation” επέτρεψε στην RCI να ξεπεράσει τα σύνορα του ιλουστρασιόν χαρτιού στο οποίο τυπώνονταν το περιεχόμενό της και να καταφέρει να κερδίσει τους χρήστες των tablets και των iPads. Η εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν σε βάθος αναζητήσεις όλων όσων θέλουν να πληροφορηθούν μέσω διαδραστικών άρθρων, φωτογραφιών, καθώς και πολλών ακόμα φρέσκων και αποτελεσματικών συστατικών λειτουργικότητας που έχει ενσωματώσει στο app της. Δείτε το και μόνοι σας εδώ.

Οι καλύτερες πρακτικές της RCI:

 • Επικεντρωθείτε στην παροχή του τύπου περιεχομένου που οι καταναλωτές πραγματικά χρειάζονται και τους παρέχει αληθινή αξία. Δεν είναι πάντα εύκολο να καταλήξει κανείς στον προορισμό των διακοπών του και η RCI κατάφερε να απαντήσει σε αυτή την πρόκληση παρέχοντας ενημερωτικές και εκπαιδευτικές πληροφορίες, εκπτώσεις, βοήθεια και υποστήριξη στον σχεδιασμό του ταξιδιού και πολλά ακόμα κομμάτια ποιοτικού περιεχομένου. Ουσιαστικά βοηθάει το κοινό να πάρει τις σωστές κάθε φορά αποφάσεις.
 • Προσαρμόστε το περιεχόμενο ανάλογα με την πλατφόρμα την οποία χρησιμοποιείτε για να το παρέχετε στο κοινό. Τα περιοδικά που είναι τυπωμένα σε χαρτί είναι μια καλή λύση, δεν μπορείτε όμως να αναπαράγετε με τον κατάλληλο τρόπο αυτό το περιεχόμενο σε ηλεκτρονικές εφαρμογές ή ιστοσελίδες, αφού αυτές είναι σχεδιασμένες για διάδραση και το κοινό περιμένει κάτι τέτοιο και μια εμπειρία που προσφέρει αλληλεπίδραση, όταν αναζητά το περιεχόμενό σας σε ηλεκτρονική μορφή.
 • Μείνετε ενημερωμένοι σχετικά με την εναλλασσόμενη συμπεριφορά των καταναλωτών. Πριν μερικά χρόνια το κοινό διάβαζε τις δημοσιεύσεις της RCI, τηλεφωνούσε για να κανονίσει τις λεπτομέρειες για το ταξίδι και εξυπηρετούνταν με αυτόν τον τρόπο. Πλέον το κοινό θέλει να είναι ο ταξιδιωτικός πράκτορας του εαυτού του, να έχει τον πλήρη έλεγχο και το app “Endless Vacation” του παρέχει τη δυνατότητα να ορίζει τη μοίρα και να παραμένει στη θέση του οδηγού σε ότι αφορά την τουριστική εμπειρία που πρόκειται να βιώσει. Αντιλαμβανόμενες τι θέλει και επιζητά το κοινό και όχι προσπαθώντας να το σπρώξουν να κινηθεί ανάλογα με τις επιχειρηματικές τους επιδιώξεις, οι επιχειρήσεις επιτυγχάνουν να του παρέχουν το κατάλληλο περιεχόμενο και να το υποστηρίξουν σε κάθε τουριστική σεζόν.

2η Φαση: Ταξιδιώτες καθ’ οδόν

Αναφέραμε προηγουμένως πως οι διακοπές είναι συχνά στρεσογόνες για το κοινό και ο σχεδιασμός του ταξιδιού είναι μονάχα το πρώτο βήμα, το οποίο και ολοκληρώνει το μισό της συνολικής διαδικασίας. Το να βρεθεί κανείς καθ’ οδόν, σε ένα εντελώς καινούργιο περιβάλλον, με την πιθανότητα αρκετών διαφορετικών στάσεων μέχρι να φτάσει στον τελικό προορισμό, μπορεί να αποτελέσει μια άκρως αποθαρρυντική εμπειρία ακόμα και για τους έμπειρους ταξιδιώτες. Για το λόγο αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο για κάθε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα των μεταφορών να προσφέρει ποιοτικό και επαρκές περιεχόμενο και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα σε όλους τους πελάτες της που βρίσκονται καθ’ οδόν για τον τελικό τους προορισμό.

Το Twitter γίνεται πραγματικά χρήσιμο σε αυτές τις περιπτώσεις αφού αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο να επικοινωνήσετε με τους πελάτες σας με τον πιο γρήγορο τρόπο, ενώ παράλληλα επιτρέπει να συμμετέχετε σε συζητήσεις, να απαντήσετε σε παράπονα και να μοιραστείτε προσφορές και εκπτώσεις.

Με 140 χαρακτήρες, οι περιορισμοί στο περιεχόμενο είναι όντως μεγάλοι, όμως η ταχύτητα και το εύρος του κοινού το οποίο μπορείτε να φτάσετε, σας επιτρέπει τη δημιουργία περιεχομένου σε πραγματικό χρόνο, καθώς και ζωντανές συζητήσεις με τους followers σας που βρίσκονται καθ’ οδόν. Επιπρόσθετα με τα εξαιρετικά εργαλεία αναζήτησης, το Twitter μπορεί να αποτελέσει έναν εξαιρετικό τρόπο να μάθετε άμεσα τι συμβαίνει με τους ταξιδιώτες σας, όπως για παράδειγμα καθυστερήσεις πτήσεων, μποτιλιαρίσματα κλπ.

Μια από τις εταιρίες που χρησιμοποιούν με καινοτόμο και αποτελεσματικό τρόπο το Twitter είναι η JetBlue. Κατάφερε πραγματικά να… απογειωθεί με την παρουσία της στο Twitter, με την οποία απαντά σε όλες τις ανάγκες των πελατών της, ενώ παράλληλα καταφέρνει να αντλήσει feedback για όλες τις ανησυχίες του κοινού.

Οι καλύτερες πρακτικές της JetBlue:

 • Μιλήστε και ακούστε… Οι πελάτες σας ήδη μιλούν για την επιχείρησή σας στο Twitter και για το λόγο αυτό πρέπει να μπείτε στη συζήτηση και να ακούσετε προσεκτικά όσα έχουν να πουν, χρησιμοποιώντας το feedback αυτό για να δημιουργήσετε περιεχόμενο το οποίο θα μοιραστείτε μαζί τους στη συνέχεια.
 • Παραμείνετε ανοιχτοί και ειλικρινείς με το περιεχόμενο σας. Αν οι πελάτες παραπονιούνται διαδικτυακά και δεν έχετε κάποια ενημέρωση/λύση για αυτούς, μην τους αγνοείτε. Δηλώστε πως ασχολείστε με το ζήτημα και συνεχίστε να επικοινωνείτε τακτικά μέχρι να φτάσετε στην οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Θα αντιληφθούν τι συμβαίνει και θα είναι ευγνώμονες για την ειλικρίνεια και την τίμια στάση που διατηρήσατε.
 • Αφουγκραστείτε τι κάνει το κοινό σας όταν αλληλεπιδρά μαζί σας μέσω ενός συγκεκριμένου δικτύου. Για την JetBlue πρόκειται για ταξιδιώτες, για άλλες εταιρίες μπορεί να πρόκειται για ανθρώπους που αναπαύονται σε ξαπλώστρες κάτω από μια ομπρέλα στην παραλία. Συνυπολογίστε αυτό το feedback στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράτε μαζί τους, επανακαθορίστε το ύφος και τη φωνή του brand σας, ώστε να ταιριάζει ιδανικά στον τρόπο που δραστηριοποιείστε και επικοινωνείτε με το κοινό σας.

3η Φάση: Διατηρώντας την προσοχή και τη σύμπλεξη των ταξιδιωτών κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τις διακοπές τους

Οι άνθρωποι λατρεύουν να μιλούν και να μοιράζονται τις ταξιδιωτικές τους εμπειρίες και τα απίστευτα μέρη που επισκέφθηκαν, έτσι υπαγορεύει η ανθρώπινη φύση. Αυτό που δεν είναι τόσο βιωματικό, είναι να βρει κανείς τα κατάλληλα μέρη για να συνδεθεί με άλλους ανθρώπους που επίσης λατρεύουν να μοιράζονται τις ιστορίες και τις εμπειρίες τους.

Επίσης προφανές είναι πως οι άνθρωποι πηγαίνουν διακοπές για να περάσουν καλά και να διασκεδάσουν και τους αρέσει να συζητούν για όσα ψυχαγωγικά έζησαν με άλλους ανθρώπους. Γιατί λοιπόν να μη δημιουργήσει κανείς διασκεδαστικό περιεχόμενο;

To TravelPod είναι εξαιρετικό στο να βοηθάει το κοινό να μοιράζεται τις ταξιδιωτικές του εμπειρίες με μια κοινότητα που έχει τα ίδια ενδιαφέροντα. Η ιστοσελίδα επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργήσουν ταξιδιωτικά blogs και να αποτυπώσουν εκεί τις συναρπαστικές τους εμπειρίες, ενώ παράλληλα προσφέρει τις δικές του μοναδικές και ανεπανάληπτες εμπειρίες που οι περισσότεροι ταξιδιώτες δεν μπορούν να διαβάσουν σε άλλα αντίστοιχα ταξιδιωτικά site και κοινότητες. Δείτε για παράδειγμα το Traveler Iq Challenge εδώ.

Τα Traveler Iq Challenges ενισχύουν τη θέση του blog, ως έναν έξυπνο διαδικτυακό προορισμό για τους αφοσιωμένους ταξιδιώτες. Ως ένα διαδικτυακό παιχνίδι με branded περιεχόμενο, δουλεύει εύκολα και γρήγορα χωρίς να απαιτείται κάποιο download της εφαρμογής και προσφέρει ψυχαγωγία και διασκέδαση στο κοινό, ενώ ταυτόχρονα του παρέχει εκπαιδευτικό, πολύτιμο, συναρπαστικό και σχετικό περιεχόμενο.

Οι καλύτερες πρακτικές του TravelPod:

 • Αν πρόκειται να χτίσετε ένα πραγματικά μοναδικό κομμάτι περιεχομένου, κάντε το σωστά. Τα παιχνίδια είναι μοναδικά και παραμένουν ψυχαγωγικά κομμάτια περιεχομένου, αλλά θα πρέπει να λειτουργούν χωρίς να είναι απαραίτητο να κατεβάσει κανείς κάποιο λογισμικό, αλλά και να τρέχουν σε πολλαπλούς τύπους browser και OS πλατφόρμες.
 • Δημιουργήστε περιεχόμενο που ενισχύει μια ελκυστική εμπειρία για το brand σας. Αν θέλετε να γίνετε γνωστός σε έναν συγκεκριμένο τομέα της βιομηχανίας στον οποίο δραστηριοποιείστε ή για ένα συγκεκριμένο θέμα, τότε το περιεχόμενό σας θα πρέπει να δίνει με κάθε ψηφίδα του ώθηση σε αυτόν τον στόχο. Το Traveler IQ Challenge αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα, αφού προσπαθεί να προσελκύσει μια κοινότητα σοβαρών και αφοσιωμένων ταξιδιωτών και για το λόγο αυτό καταρτίζει ερωτήσεις που είναι αρκετά δύσκολες και δοκιμάζουν το σχετικό επίπεδο γνώσεων του κοινού.
 • Παρέχετε πολύτιμο, σχετικό και συναρπαστικό περιεχόμενο και παράλληλα ψυχαγωγήστε τους πελάτες σας. Τα παιχνίδια, οι διαδραστικές εφαρμογές, οι δημοσκοπήσεις και οτιδήποτε είναι εύπεπτο και διασκεδαστικό, παρέχει στο κοινό σας μεταξύ άλλων και ένα ψυχαγωγικό διάλειμμα στην καθημερινότητά του.

Η ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία έχει μια εξαιρετική ευκαιρία να βοηθήσει και να υποστηρίξει τους αρχάριους αλλά και τους έμπειρους ταξιδιώτες με περιεχόμενο που απαντά στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν σε κάθε βήμα και φάση της συνολικής τους εμπειρίας.

Ως επιχείρηση που δραστηριοποιείστε στο χώρο πρέπει να αντιληφθείτε τι απασχολεί κατά κύριο λόγο το κοινό σας και πότε το απασχολεί. Αν το εντοπίσετε έγκαιρα και καταφέρνετε να το επαναξιολογείτε σε τακτική βάση, θα πετύχετε να παρέχετε περιεχόμενο που θα διώξει το άγχος και το στρες από τους ταξιδιώτες και θα το μετατρέψει σε αδημονία και έξαψη για να μοιραστούν τις συναρπαστικές τους εμπειρίες.

Πηγή: Winedot blog

Share This

Leave a Comment