Πως να φτάνετε στην καλύτερη επιχειρηματική απόφαση

Πως να φτάνετε στην καλύτερη επιχειρηματική απόφαση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, προτιμά να περιορίζει σε δυο μόλις επιλογές, τα διαθέσιμα χρώματα για τα ρούχα με τα οποία ντύνεται εν ώρα εργασίας:  Η απόφαση που παίρνει κάθε πρωί είναι ξεκάθαρη: γκρι ή μπλε. Υποστηρίζει μάλιστα πως πρόκειται για μια προμελετημένη τακτική, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των αποφάσεων που πρέπει να πάρει καθημερινά. Με τον τρόπο αυτό ο Obama, έχει τη δυνατότητα να εκτρέψει αυτή την επιπρόσθετη πνευματική ενέργεια για τη λήψη άλλων πολύ σημαντικότερων αποφάσεων, που καλείται να λάβει σε καθημερινή βάση.

Ακόμα κι αν δεν είστε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, είναι επίσης εξαιρετικά πιθανό να πρέπει να αντιμετωπίσετε πολλές καταστάσεις, οι οποίες απαιτούν δύσκολες και συχνά επίπονες αποφάσεις κατά τη διάρκεια του καθημερινού εργασιακού σας βίου. Όταν ανακύπτει αυτή η ανάγκη κατά τη διάρκεια μιας ξέφρενης εργασιακά ημέρας, πολλές φορές τείνουμε να παίρνουμε αποφάσεις της στιγμής, οι οποίες συχνά βασίζονται στα ισχυρά ενστικτώδη συναισθήματα της στιγμής.

Κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό και θεμιτό, ενώ τις περισσότερες φορές δεν προκαλεί προβλήματα, αφού είναι μεγάλο προτέρημα να επιδεικνύει κανείς τα στοιχεία ενός πραγματικά αποφασιστικού ηγέτη, που μπορεί να εμπιστεύεται το ένστικτό του. Άλλωστε το σύγχρονο επιχειρηματικό τοπίο είναι τόσο ταχέως εξελισσόμενο και ξέφρενα μεταβαλλόμενο που σε γενικές γραμμές ο χρόνος για ενδελεχή περίσκεψη και διαβούλευση αποτελεί μια πολυτέλεια που ελάχιστοι μπορούν να απολαύσουν.

Παρόλα αυτά όταν απαιτείται να λάβουμε περισσότερο πολύπλοκες αποφάσεις που πρόκειται να έχουν μεγάλο αντίκτυπο και σοβαρές επιπτώσεις, είναι κρίσιμης σημασίας να επενδύσουμε εύλογο χρόνο πριν καταλήξουμε στην τελική επιλογή. Είναι εξαιρετικά κρίσιμο να επενδυθεί αυτός ο χρόνος πριν την τελική και οριστική κρίση για τα πραγματικά σημαντικά ζητήματα.

Οι δεκαετίες επιστημονικής έρευνας στον τομέα της γνωστικής ψυχολογίας μάλιστα, επιβεβαιώνουν τον παραπάνω ισχυρισμό. Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς, όταν χρειάζεται να πάρουμε δύσκολες, επίπονες και πολύπλοκες αποφάσεις, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα παρακάτω:

O εγκέφαλος διαθέτει δυο γνωστικά συστήματα

Υπάρχει το γρήγορο σύστημα, ένα πρωτόγονο δίκτυο άμεσης αντίδρασης, το οποίο κυριολεκτικά μας επιτρέπει να λειτουργούμε σαν αυτόματος πιλότος. Μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμο αφού μας επιτρέπει να διαβάσουμε ταυτόχρονα ένα άρθρο στο smartphone μας καθώς απολαμβάνουμε μια κούπα καφέ. Υπάρχει και ένα πιο αργό σύστημα, ένα δίκτυο ανώτερης τάξης, το οποίο μας επιτρέπει να κρίνουμε ορθολογικά και να φτάνουμε σε λογικά συμπεράσματα και αποφάσεις.

Το γρήγορο σύστημα μπορεί να βλάψει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων

Προεπιλεγμένα το γρήγορο σύστημα, καθοδηγεί τη γενική μας συμπεριφορά και τη διαδικασία με την οποία λαμβάνουμε τις τόσες πολλές καθημερινές αποφάσεις. Καταφέρνει με ταχύ τρόπο να συγκεντρώσει ψήγματα πληροφορίας από το αισθητηριακό περιβάλλον και να μας προσφέρει αντίληψη για όσα συμβαίνουν γύρω μας. Παρόλα αυτά κάνοντας με γρήγορο τρόπο αυτή τη διαδικασία μπορεί να μας αποκρύψει σημαντικά γεγονότα και δεδομένα και να προκαλέσει να πέσουμε θύματα γνωστικών προκαταλήψεων, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά και να θολώσουν την κρίση μας. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που πρέπει να βασιζόμαστε στο πιο αργό γνωστικό σύστημα για τις πιο πολύπλοκες αποφάσεις.

Η μετατόπιση των πολύπλοκων αποφάσεων προς το αργό γνωστικό σύστημα απαιτεί προσπάθεια

Το να αποφύγει κανείς να χρησιμοποιήσει το γρήγορο γνωστικό σύστημα και να εκμεταλλευτεί το πιο βραδύ, ώστε να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των αποφάσεων που λαμβάνει, είναι κάτι που απαιτεί συνειδητή προσπάθεια. Το να καταφέρει κανείς να αντισταθεί στην παρόρμηση και να αποφύγει να πάρει ενστικτώδεις αποφάσεις, είναι ένας τύπος πνευματικής εργασίας.

Ο καλύτερος τρόπος για να τα καταφέρετε, είναι απλά να μην πάρετε την απόφαση

Όταν είστε κουρασμένοι, πεινασμένοι, συναισθηματικοί ή σε κατάσταση εκνευρισμού, το να πετύχετε να γυρίσετε τον διακόπτη και να επιλέξετε το πιο αργό γνωστικό σύστημα, αποτελεί μια ακόμα μεγαλύτερη και δυσκολότερη πρόκληση. Όταν λοιπόν ανακύψει η ανάγκη για λήψη σημαντικών αποφάσεων, ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τον κίνδυνο, οι προκαταλήψεις και η προδιάθεση να επηρεάσουν την κρίση σας, είναι απλά να μην λάβετε καμία απόφαση, τουλάχιστον για ένα εύλογο κάθε φορά χρονικό διάστημα. Μπορείτε απλά να φάτε εκείνη την ώρα ένα σνακ, να ασκηθείτε, να βγείτε έναν περίπατο, να διαλογιστείτε, ή να κάνετε οτιδήποτε θα σας βγάλει τη συγκεκριμένη κρίσιμη απόφαση από το μυαλό. Με τον τρόπο αυτό θα καταφέρετε να απελευθερώσετε το απαραίτητο πνευματικό κεφάλαιο για να λάβετε καλύτερες στρατηγικές αποφάσεις.

Οι περισσότεροι θα σας πιστοποιήσουν τα παραπάνω. Συχνά οι καλύτερες λύσεις έρχονται όταν έχουμε σταματήσει να σκεφτόμαστε το πρόβλημα. Πολύ συχνά μάλιστα η επιφοίτηση έρχεται εκτός εργασιακού περιβάλλοντος. Όταν λοιπόν έρχεστε αντιμέτωποι στην εργασία σας με αποφάσεις που είναι ιδιαίτερα πολύπλοκες, ή πρόκειται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο, προσπαθήστε να μην πάθετε ψύχωση μαζί τους. Αφήστε τες να τριγυρίζουν στο πίσω μέρος του μυαλού σας για εύλογο χρονικό διάστημα, όσο κι αν είναι σίγουρα δελεαστικό να πάρετε άμεσα μια απόφαση και να ξεμπερδεύετε. Οι περισσότεροι θα σας επιβεβαιώσουν πως αν επενδύσετε λίγο περισσότερο χρόνο για αυτές τις κρίσιμες αποφάσεις, το πιθανότερο είναι μακροπρόθεσμα να επωφεληθείτε και να ανταμειφθείτε για τη στάση σας αυτή.

Ακόμα και ο θρυλικός Ζίγκμουντ Φρόιντ άλλωστε συνηγορεί, αφού πριν από 100 και πλέον χρόνια είχε συμβουλεύσει έναν από της μαθητές του το εξής “Όταν πρέπει να λάβω κάποια απόφαση ήσσονος σημασίας, πάντα θεωρούσα πως ήταν επωφελές να εξετάζω όλα τα υπέρ και τα κατά. Στα σημαντικά ζητήματα όμως, η απόφαση θα πρέπει να αναδυθεί από το ασυνείδητο”.

Share This

Leave a Comment