Πορνογραφία και διαφήμιση

Πορνογραφία και διαφήμιση

Το σεξ υπήρξε διαχρονικά ένα αναπόσπαστο κομμάτι της διαφήμισης, ως ένας από τους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους με τους οποίους τα brands ανέκαθεν προωθούσαν τα προϊόντα ή/και τις υπηρεσίες τους. Μπορεί η πορνογραφία να είχε μέχρι πρόσφατα, το στίγμα του ανήθικου να τη συνοδεύει και τα brands να έβλεπαν με προβληματισμό και διστακτικότητα το ενδεχόμενο προβολής τους σε ιστοσελίδες με περιεχόμενο για ενήλικες, όμως υπάρχουν πολλές και απτές αποδείξεις πως το σκηνικό αλλάζει.

Η απενοχοποίηση της πορνογραφίας σε κοινωνικό επίπεδο, το γεγονός πως έχει ανοιχτεί πλήρως στο γυναικείο κοινό, σε συνδυασμό με την αλματώδη αύξηση της πρόσβασης στο διαδίκτυο, συνηγορούν πως η αντίστοιχη βιομηχανία θα συνεχίσει να εξαπλώνεται και να φτάνει σε ακόμα ευρύτερο κοινό. Αυτό συνεπάγεται πως σταδιακά θα ανοίξουν διάπλατα οι πόρτες και το ενδιαφέρον των marketers και των διαφημιστών που θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που έχει να προσφέρει το σύγχρονο τοπίο.

Η χρήση του σεξ ως διαφημιστικό όπλο, υπάρχει αναντίρρητα στο προσκήνιο εδώ και πολλά χρόνια. Όσο η κοινωνική υποκρισία σε σχέση με το ερωτικό περιεχόμενο μειώνεται και η σεξουαλική συνείδηση του κοινού απελευθερώνεται, μετατρέποντας την πορνογραφία από θέμα taboo, σε ένα καθημερινό φαινόμενο που φλερτάρει με το mainstream, τόσο θα αυξάνονται τα brands που θα βλέπουν τις ιστοσελίδες που προσφέρουν ερωτικό περιεχόμενο για ενήλικες, ως μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για να αγγίξουν ένα παγκόσμιο και πολυσυλλεκτικό κοινό.

Από το 2009 κιόλας τα Burger King κατάφεραν να δημιουργήσουν ντόρο, όταν έτρεξαν μια καμπάνια που σύγκρινε την κατανάλωση ενός σάντουιτς με κοτόπουλο με το στοματικό σεξ. Λίγο αργότερα ένας οδηγός εστιατορίων έκανε αντίστοιχη σύνδεση μεταξύ των ανδρικών και γυναικείων αναπαραγωγικών οργάνων με τις μπριζόλες και τα στρείδια.

Η ιστοσελίδα Eat24 που επίσης δραστηριοποιείται στο χώρο της εστίασης ήταν η πρώτη εταιρία του συγκεκριμένου τομέα που διαφημίστηκε απευθείας με banners στο Pornhub, τη μεγαλύτερη πορνογραφική ιστοσελίδα που δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο και κατάφερε να το κάνει με τόσο μεγάλη επιτυχία, ώστε να δει την έκθεση και τα views της καμπάνιας να είναι τριπλάσια σε σχέση με το άθροισμα όλων όσων έγιναν συνδυαστικά σε Twitter, Facebook και Google.

Η Diesel πριν δυο χρόνια με αφορμη΄τα τριακοστά της γενέθλια λάνσαρε ένα video που έχει άμεσες παραπομπές στην κουλτούρα του πορνό από τη δεκαετία του ’80, ενώ πρόσφατα έγινε το πρώτο πραγματικά κολοσσιαίο mainstream brand, που έκανε το επιπλέον βήμα να αποφασίσει την απευθείας διαφήμιση στο Pornhub.

Όλες οι παραπάνω εταιρίες έκαναν την απαραίτητη έρευνα, πήραν ένα σαφώς υπολογισμένο ρίσκο και άνοιξαν το δρόμο για κάτι που όλα δείχνουν πως σύντομα θα αποτελέσει κοινή πρακτική για χιλιάδες ακόμα brands. Αρχικά ερευνώντας την αγορά, διαπίστωσαν πως το κόστος διαφήμισης σε μια τυπική διαδικτυακή πορνογραφική ιστοσελίδα ήταν κα τά μέσο όρο δέκα φορές χαμηλότερο, από αυτό που απαιτείται για να διαφημιστούν σε Twitter, Facebook και Google. Αντιλήφθηκαν επίσης πως η διαφήμιση που υπήρχε μέχρι στιγμής στις πορνογραφικές ιστοσελίδες αφορούσε αποκλειστικά και μόνο την ίδια τη βιομηχανία ή παραφυάδες της (όπως για παράδειγμα ερωτικά βοηθήματα και dating εφαρμογές), κάτι που τις οδήγησε στη σκέψη πως ίσως έχουν ανακαλύψει μια ανεκμετάλλευτη αγορά.

Πρόκειται μάλιστα για μια αγορά μάλιστα η οποία διαθέτει παγκόσμια απήχηση και προσφέρει στα brands την ευκαιρία να αγγίξουν ένα άκρως πολυσυλλεκτικό κοινό. Τα brands έχουν την ευκαιρία να στοχεύσουν σε ευρύτατο κοινό, σε ένα περιβάλλον που μπορεί είτε να είναι άμεσα σχετικό με τους τομείς δραστηριοποίησής τους στην αγορά, είτε να διατηρεί ισχυρή σύνδεση με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των υποψήφιων πελατών τους. (πολύ περισσότερο μάλιστα από ότι έχουν προς στιγμήν καταφέρει να αντιληφθούν)

Είναι λοιπόν εξαιρετικά πιθανό, οι ιστοσελίδες διαδικτυακής πορνογραφίας να αρχίσουν να αποτελούν σύντομα, σημαντικές διαφημιστικές πλατφόρμες για αρκετά brands. Αυτό μάλιστα θα είναι αμοιβαία επωφελές, αφού εκτός από τα πλεονεκτήματα που θα καταφέρουν να μοχλεύσουν τα brands, η παρουσία τους στις συγκεκριμένες σελίδες θα προσφέρει απλόχερα στη βιομηχανία του πορνό, περισσότερη απενοχοποίηση, έναν αέρα υψηλότερης αξιοπιστίας και θα συντελέσει στη δημιουργία ακόμα περισσότερων τέτοιων συνεργασιών.

Πηγή: Winedot blog

Share This

Leave a Comment