Μάθετε γιατί τα social media APIs μεταμορφώνουν τις επιχειρήσεις

Μάθετε γιατί τα social media APIs μεταμορφώνουν τις επιχειρήσεις

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο διαδίκτυο πλατφόρμες, οι οποίες διαρκώς προσθέτουν νέα APIs στο οπλοστάσιό τους, διευρύνοντας τον ορίζοντα των δυνατοτήτων τους και επιτρέποντας έτσι στις επιχειρήσεις να ηγηθούν πρωτοβουλιών για την ψηφιακή τους μεταμόρφωση.

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Ένα API (Αpplication programming interface) αποτελεί τον μηχανισμό που επιτρέπει σε ένα backend σύστημα να επικοινωνεί και να αλληλεπιδρά με ένα άλλο. Αν η εργασία σας δεν έχει επαφή με τον τεχνολογικό κόσμο και το διαρκώς μεταλλασσόμενο εκεί τοπίο, τότε είναι πιθανό τα APIs να σας μοιάζουν ως μια μη σημαντική και δυσνόητη πτυχή σε ότι αφορά τη δυνατότητα της επιχείρησής σας να εισαχθεί στην πραγματικά ψηφιακή εποχή. Στην πραγματικότητα όμως αυτή η άποψη είναι εντελώς λανθασμένη. Τα APIs αποτελούν τον θεματοφύλακα που μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ξεκλείδωμα πολλών και εξαιρετικά σημαντικών αλλαγών σε κάθε επιχείρηση.

Για παράδειγμα αν χρησιμοποιείτε το Google Maps για να αναζητήσετε διαδρομές ή απλά ψάχνετε για οδηγίες καθώς είστε πεζός και περιηγείστε σε ένα άγνωστο μέρος, το Uber θα εμφανιστεί ως επιλογή, αρκεί να έχετε εγκατεστημένο φυσικά το Uber app στην φορητή ηλεκτρονική σας συσκευή. To Google Maps και το Uber έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν και να αλληλεπιδρούν με τον τρόπο που περιγράφεται παραπάνω, ακριβώς επειδή το Uber διαθέτει ένα ανοιχτό API και η Google έχει επιλέξει να το ενσωματώσει στην υπηρεσία χαρτών που παρέχει στο κοινό.

Γιατί τα APIs οδηγούν στην ψηφιακή μεταμόρφωση των επιχειρήσεων;

Tα APIs συνδέουν τα υπάρχοντα διαχειριστικά συστήματα της επιχείρησής σας με νέα, διαφορετικά και καινοτόμα συστήματα, επιτρέποντάς σας να υιοθετείτε όλες τις αλλαγές που συμβαίνουν στον τομέα δραστηριοποίησής σας στην αγορά. Για παράδειγμα αν εργάζεστε σε μια επιχείρηση γνωρίζετε κατά πάσα πιθανότητα πως είναι ουσιαστικά αδύνατο να παρατήσετε πλήρως και οριστικά το υπάρχον σύστημα που χρησιμοποιείτε και να υιοθετήσετε ένα εντελώς καινούργιο. Παρόλα αυτά αν η επιχείρησή σας έχει κολλήσει με τη χρήση ενός… μονολιθικού συστήματος που είναι καταφανώς απαρχαιωμένο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρετε να υιοθετήσετε και να προσαρμοστείτε στις πολλές τεχνολογικές αλλαγές και ελλοχεύει σημαντικός κίνδυνος να παραμείνετε ουραγός στις εξελίξεις με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για κάθε επιχείρηση.

Χωρίς τα APIs ο κίνδυνος να παραμείνετε στάσιμος παραμένει ορατός και εξαιρετικά πιθανός. Τα APIs σας βοηθούν να παραμένετε ευέλικτοι, επιτρέποντάς σας να έχετε πρόσβαση στην τελευταία τεχνολογία χωρίς να χρειάζεται να σημειωθούν διαταραχές στα υπάρχοντα συστήματα που λειτουργούν για την εταιρία σας και είναι απαραίτητα για την ολοκλήρωση σημαντικών καθημερινών διεργασιών. Αυτό μπορεί να απλοποιήσει σημαντικά τις IT διεργασίες εντός της εταιρίας σας και δεν αποτελεί σίγουρα έκπληξη το στατιστικό στοιχείο που καταδεικνύει πως τα δυο τρίτα των μεγάλων οργανισμών ήδη διαθέτουν ένα ελεύθερο προς το κοινό API πρόγραμμα.

Τα APIs για τα Social media αποτελούν το επόμενο μεγάλο κομμάτι του παζλ

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς τον τρόπο αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας των επιχειρήσεων με τους πελάτες τους. Η μεγάλη πρόκληση παραμένει να καταφέρει η εταιρία σας να προσαρμόζεται και να ευθυγραμμίζεται με τους τρόπους που οι πελάτες της επιθυμούν να επικοινωνούν και να αλληλεπιδρούν με το brand σας.

Ένα από τα εξαιρετικά παραδείγματα για να καταδείξουν τους παραπάνω ισχυρισμούς βρίσκεται στην εξέλιξη της “κατανάλωσης” των σπορ από το κοινό. Οι φίλαθλοι και οι οπαδοί δεν ανοίγουν απλά την τηλεόραση για να παρακολουθήσουν στο σπίτι τους την αγαπημένη τους ποδοσφαιρική αναμέτρηση, αλλά συνδέονται στις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές τους και κάνουν chat και σχόλια σε πραγματικό χρόνο αλληλεπιδρώντας σε σχέση με το τι συμβαίνει στον αγώνα στα social media.

Για να απαντήσει μια επιχείρηση σε αυτή την πρόκληση και την αλλαγή στη συμπεριφορά του κοινού, οι οργανισμοί όπως για παράδειγμα η FIFA που διοργανώνει το Παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου, επέλεξε να υιοθετήσει μια API προσέγγιση. Κάνοντας αυτή τη στρατηγική επιλογή, το Παγκόσμιο κύπελλο της FIFA μετατράπηκε από ένα  τουρνουά σε ένα πραγματικά multi-screen γεγονός, αφού οι φίλαθλοι είχαν  τη δυνατότητα να βλέπουν τον αγώνα, να συζητούν, να σχολιάζουν αλλά και να συμμετέχουν σε ψηφοφορίες και μάλιστα να τα κάνουν όλα αυτά ταυτόχρονα χρησιμοποιώντας διάφορες ψηφιακές συσκευές.

Όπως αναφέρθηκε και στην πρώτη παράγραφο υπάρχουν ήδη διαδικτυακές πλατφόρμες που επιτρέπουν την ψηφιακή μεταμόρφωση των επιχειρήσεων, καταφέρνοντας να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οι πελάτες τους (δηλαδή οι επιχειρήσεις) χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δραστηριοποιηθούν στην ψηφιακή αγορά.

Ανοίγοντας APIs οι πλατφόρμες αυτές επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να επεκταθούν σε social καινοτομίες και μάλιστα τους δίνει τη δυνατότητα να το κάνουν σε όλο το εύρος του οργανισμού και των δραστηριοτήτων τους. Έτσι οι εταιρίες υιοθετούν τις τεχνολογικές εξελίξεις, παραμένουν στην αιχμή των εξελίξεων και καταφέρνουν να προσφέρουν μια απρόσκοπτη και συνολικά εξαιρετική εμπειρία στους πελάτες τους.

Με τα social APIs οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να:

– Να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους χτίζοντας στα υπάρχοντα συστήματα που ήδη λειτουργούν για την ολοκλήρωση των εταιρικών διεργασιών. Οι πλατφόρμες αυτές μπορούν να παραμετροποιηθούν ανάλογα με τις επιχειρηματικές ανάγκες, είτε κατασκευάζοντας κάποιο custom app, ή αναπτύσσοντας μια πλήρη υλοποίηση ήδη διαθέσιμων APIs ανάλογα με τις επιταγές των εταιριών.

– Να επεκτείνουν τη χρήση των social media σε όλο το εύρος της εταιρίας. Μπορεί να ενσωματωθούν τέτοιες υπηρεσίες στα ήδη υπάρχοντα συστήματα των εταιριών για το marketing, το περιεχόμενο και άλλες σημαντικές εταιρικές διεργασίες.

– Να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα και τις ροές των καθημερινών διεργασιών. Ενσωματώνοντας νέες καινοτόμες πλατφόρμες που διαθέτουν social APIs, βελτιώνεται συνολικά την αποτελεσματικότητα και τη λειτουργικότητα των υπαρχόντων συστημάτων σας, ενώ παρέχεται προστασία στις υπάρχουσες επενδύσεις της εταιρίας σας.

 

 

Share This

Leave a Comment