Γιατί οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τα Social Media

Γιατί οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τα Social Media

Στο σύγχρονο περιβάλλον είναι εξαιρετικά δύσκολο να φανταστεί κανείς τις επιχειρήσεις χωρίς το διαδίκτυο. Αν όμως γυρίσουμε το χρόνο πίσω, θα διαπιστώσουμε με έκπληξη πως οι σκεπτικιστές σε ότι αφορά τη νέα ψηφιακή εποχή που έχει πλέον επικρατήσει κατά κράτος, ήταν πάρα πολλοί. Το 1995 η Newsweek δημοσίευσε ένα απίστευτο κείμενο με τίτλο “The Internet? Bah!”. Επέμενε πως το web ήταν ουσιαστικά μια φαντασιοπληξία και ξέγραφε οποιαδήποτε προοπτική για επιχειρηματική δραστηριοποίηση στο διαδίκτυο.

Προφανώς και τα όσα γράφονταν τότε, μπορούν πλέον να προκαλέσουν μόνο γέλιο για το πόσο έξω έπεσε ο συντάκτης του κειμένου, αφού πλέον ψωνίζουμε και κλείνουμε αεροπορικά και κάθε άλλου είδους εισιτήρια online, κάνουμε κρατήσεις για εστιατόρια και υπηρεσίες και διαπραγματευόμαστε πωλήσεις διαδικτυακά, σε καθημερινή βάση, εντελώς αντίθετα από ότι εκείνο το άρθρο υποστήριζε πως μπορεί ποτέ να συμβεί. Η παραπάνω ιστορία δεν αναφέρθηκε απλά εξαιτίας του γεγονότος πως ένα έγκριτο περιοδικό έπεσε τόσο έξω στις προβλέψεις του, που πλέον προκαλεί ασταμάτητο γέλιο, αλλά γιατί μπορεί να υποστηρίξει μια άποψη στο σημερινό επιχειρηματικό τοπίο. Αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις μεταμορφώνονται με αντίστοιχο τρόπο με τις αλλαγές που είχε φέρει πριν χρόνια το web και παρόλα αυτά υπάρχουν ορισμένοι σκεπτικιστές που επιμένουν πως η νέα “μόδα” των social media είναι κάτι παροδικό…

Τα Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn και τόσα ακόμα δίκτυα αλλάζουν πλέον θεμελιωδώς το επιχειρηματικό τοπίο. Από το πως φτάνουμε και αλληλεπιδρούμε με τους πελάτες, πως προσφέρουμε προϊόντα και υπηρεσίες, πως επικοινωνούμε με το υπαλληλικό προσωπικό και συνολικά στο πως επιχειρούμε στο σύγχρονο περιβάλλον. Τα social media αποτελούν το επόμενο κύμα της ψηφιακής μεταμόρφωσης που ξεκίνησε με το web. Και η επίδραση, ο αντίκτυπος που προκαλούν, αποδεικνύεται πως είναι εξίσου τεράστιος και σημαντικός με αυτόν που βιώσαμε τα παλαιότερα χρόνια με την εισαγωγή του διαδικτύου.

Πλέον για τις επιχειρήσεις, ο καλύτερος ίσως τρόπος για να καταφέρουν να φτάσουν στην επιτυχία, είναι να υιοθετήσουν και να αγκαλιάσουν πλήρως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το να μην ενσωματώσει μια επιχείρηση στο σύγχρονο περιβάλλον το Twitter, το Facebook και τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα στη στρατηγική της, ενώ μπήκαμε ήδη  στο 2016, είναι συγκρίσιμα αντίστοιχο με το λάθος που έκαναν όσοι επέμεναν πως το διαδίκτυο είναι μια φούσκα πριν μια δεκαετία.

Σίγουρα αρκετοί θεωρούν δεδομένη την παραπάνω διαπίστωση και μάλιστα σε τόσο μεγάλο βαθμό που ίσως δεν αξίζει καν να υπογραμμίσει κανείς το προφανές. Τα social media ήρθαν για να μείνουν. Από την άλλη όμως είναι απίστευτο πόσο πολλά υψηλόβαθμα στελέχη, CEOs και άνθρωποι που παίρνουν αποφάσεις, ακόμα και σήμερα, παραμένουν μπερδεμένοι και αβέβαιοι σε σχέση με το τι μπορούν να προσφέρουν τα social media και πόσο μεγάλη συνεισφορά μπορούν να έχουν στο επιχειρείν.

Ας περάσουμε όμως στα αδιάψευστα γεγονότα που αποδεικνύουν τη δυναμική των  social media. Τα 3/4 των ενηλίκων Αμερικανών, χρησιμοποιούν πλέον τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν μάλιστα περιορίσουμε το δημογραφικό δείγμα και μιλήσουμε για τους millennials και τους ακόμα νεαρότερους σε ηλικία (τους καταναλωτές του προσεχούς μέλλοντος δηλαδή) το ποσοστό είναι δραματικά μεγαλύτερο (πόσους νεαρούς μέχρι 20 χρονών γνωρίζεις, που δεν έχουν λογαριασμό στα social media;).

Ακόμα περισσότερο αποκαλυπτικό όμως είναι να αντιληφθεί κανείς, πόσο πολύ, το κοινό χρησιμοποιεί τα social media. O μέσος χρήστης παραμένει συνδεδεμένος για περίπου 1.7 ώρες κάθε ημέρα, ή περί τις 12 ώρες κάθε εβδομάδα. Ένα σημαντικό μάλιστα ποσοστό των millennials βλέπουν περισσότερο Youtube από ότι τηλεόραση. Οι 1.4 δισεκατομμύρια ενεργοί χρήστες παγκοσμίως στο Facebook κάθε μήνα, ξοδεύουν κατά μέσο όρο 20 λεπτά καθημερινά όντας συνδεδεμένοι στο δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και αυτό το κάνουν για 365 ημέρες κάθε χρόνο.

Πολλές επιχειρήσεις προφανώς, αντιλαμβάνονται όλα τα παραπάνω. Οι πελάτες τους, οι ανταγωνιστές τους έχουν ήδη παρουσία στα social media. Θα ήταν τρέλα να μην κάνουν και αυτοί ακριβώς το ίδιο. Στις ΗΠΑ 9 στις 10 επιχειρήσεις ήδη χρησιμοποιούν τα social media και έχουν ήδη αρχίσει να βλέπουν στιβαρά αποτελέσματα. Το 90% των επιχειρήσεων αντιλαμβάνονται πως με την δραστηριοποίηση στα social media έχουν αυξημένη έκθεση και φτάνουν σε ευρύτερο κοινό, ενώ περίπου οι μισές έχουν βελτιωμένα επίπεδα πωλήσεων με τη συμβολή των social media.

Ακόμα όμως και με τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων να έχουν παρουσία στα social media, πολλές συχνά δεν καταφέρνουν να εκμεταλλευτούν στο παραμικρό όλες τις προοπτικές που το μέσο έχει να τους προσφέρει. Τα social εργαλεία θα χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για να βελτιστοποιήσουν την εξυπηρέτηση των πελατών, τα ψώνια, το ηλεκτρονικό εμπόριο, την ανάπτυξη νέων προϊόντων, τις πωλήσεις και τα HR. Επιπρόσθετα τα social media έχουν αλλάξει τους τρόπους συνεργασίας εντός των επιχειρήσεων, καταφέρνοντας να εκτοξεύσουν την παραγωγικότητα τους. Όπως ακριβώς το web άλλαξε όλες σχεδόν τις πτυχές του επιχειρείν, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει σήμερα με τα social media.

Γιατί λοιπόν πολλές επιχειρήσεις μένουν ακόμα ουραγοί στις εξελίξεις; Αρχικά να υπογραμμίσουμε πως πλέον ο αριθμός των κοινωνικών δικτύων αυξάνεται με εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς, οι επιλογές γίνονται διαρκώς περισσότερες και αυτό συχνά προκαλεί σύγχυση και δυσκολίες στις επιχειρήσεις. Ποια δίκτυα να χρησιμοποιήσω, σε ποια είναι καλύτερο να δραστηριοποιηθώ; Από που να αρχίσω; Ποιο από αυτά θα επιτρέψει το υψηλότερο ROI και θα ανταμείψει τις προσπάθειές μου;

Επιπρόσθετα υπάρχει ακόμα διάχυτη μια διστακτικότητα από τα διοικητικά τμήματα των επιχειρήσεων στο να διαθέσουν πόρους στα social media, με μια από τις αιτίες να έχει να κάνει με το γεγονός πως τα αποτελέσματα μπορεί να είναι δύσκολο να μετρηθούν και να καταγραφούν σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους. Βέβαια όλα τα παραπάνω ζητήματα και ερωτήματα μπορουν να επιλυθούν και υπάρχουν στιβαρές απαντήσεις.

Το επιχείρημα που συχνά χρησιμοποιούν τα διοικητικά στελέχη, πως τα social media είναι κάτι πολύ νέο και πολύ ρευστό και πως είναι δύσκολα μετρήσιμα και διαχειρίσιμα, καταρρίπτεται. Περί τα 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ανά τον πλανήτη δραστηριοποιούνται στα social media. Επενδύοντας σε μια social στρατηγική τώρα, είναι ο καλύτερος τρόπος για κάθε επιχείρηση να διασφαλίσει την μελλοντική επιτυχία τα αμέσως προσεχή χρόνια.

Share This

Leave a Comment